Nikola Špirić
0

"Teroristički napad je upozorenje svima u BiH"

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je da sve više postaje podijeljeno društvo i da je posljednji teroristički akt iz Bugojna upozorio sve u BiH da su bili na ''sporednom kolosijeku'', što je najozbiljnija opasnost za BiH u budućnosti.

"Više puta sam na ovu opasnost upozoravao predstavnike domaćih i međunarodnih institucija i nažalost ostao usamljen u nastojanjima da se nešto promijeni", rekao je Špirić, na sjednici političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira.

On je istakao da bi za BiH bilo najbolje da su njegove prognoze nerealne, jer ako ''jesu, to bi značilo da je 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i nakon mnogo uloženog novca i međunarodnog prisustva, BiH mnogo bliža EU nego disoluciji čiju mogućnost mnogi u prikrivenoj formi vješto ispituju".

Špirić je naglasio da je od velike važnosti da se međunarodna zajednica uzdrži od involviranja u izborni proces, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH. 

"Slanjem poruka šta bi bilo dobro za građane BiH, kao i poruka da bi postojeći establišment trebao platiti cijenu u oktobru i da je BiH potrebna alternativa, samo će proizvesti kontraefekat i na državnom nivou može stvoriti situaciju koju smo imali u Mostaru poslije lokalnih izbora", dodao je Špirić.

Prema njegovim riječima izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji poziva građane BiH da na izborima iskoriste svoja "bonska ovlaštenja" i promijene stanje tako što će izabrati nove ljude, ne ide u prilog nepristrasnosti koju BiH očekuje od međunarodne zajednice. 

Špirić je smatra da su izbori, koji su ranije provedeni u skladu sa najvišim demokratskim principima, demonstrirali zrelost i kapacitete domaćih političkih faktora.
"Da li su ciljevi i uslovi koje je postavljala međunarodna zajednica ka tobožnjem zatvaranju OHR-a bili samo maska ispred ogledala, u kojem mnogi ne žele da se vide, pokazaće vrijeme. Blijeda slika OHR-a danas potvrđuje da su se mnogi umorili od žongliranja čija cijena je iznimno velika", zaključio je Špirić.