Problem je u ugovoru
45

Termoelektrana u Tuzli bez uglja iz Banovića, moguće smanjenje proizvodnje struje

A. K.
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Rudnik mrkog uglja Banovići trenutno ne isporučuje ugalj Termoelektrani u Tuzli zbog isteka ugovora sa Elektroprivredom BiH, potvrđeno je za Klix.ba. To bi se moglo odraziti na količine proizvedene električne energije iz spomenutog termoenergetskog objekta.

Istekao je ugovor između Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja u Banovićima, a koji se vezuje za isporuku uglja Termoelektrani u Tuzli. Novi dokument još uvijek nije potpisan te prema tome u spomenutu termoelektranu se ne vrši isporuka banovićkog uglja.

"Mi ne možemo voziti robu bez papira te kada potpišemo novi ugovor nastavit ćemo sa isporukom uglja. Elektroprivreda BiH, odnosno Vlada Federacije BiH su kasno reagovale po pitanju cijena i sklapanja novog ugovora", kazao je za Klix.ba direktor RMU Banovići Rasim Dostović.

On ističe da je novi ugovor trebao biti potpisan prije nove godine, odnosno da se sa cijelim postupkom trebalo krenuti početkom decembra, što nije učinjeno.

"Elektroprivreda BiH je tek pred novu godinu pokrenula postupak za potpisivanje novog ugovora. Oni su nam dali rok do 4. januara za slanje ponude, što smo mi učinili danas. Pregovarački sastanak će se zakazati za petak ili ponedjeljak kako bismo potpisali novi ugovor i nastavili sa isporukom uglja", naglasio je Dostović.

Kako dodaje direktor banovićkog rudnika, novi ugovor bi mogao biti potpisan u roku od sedam dana, a za raniji nastavak isporuke uglja postoji i opcija sklapanja privremenog sporazuma na osnovu kojeg bi rudnik imao mogućnost izdavanja faktura.

Smanjena isporuka uglja koja je trenutno u toku negativno bi se mogla odraziti na rad Termoelektrane u Tuzli, a izvjesno bi moglo nastupiti i smanjenje proizvodnje električne energije.