Politika podjela
25

Terenski ured u zapadnom Mostaru: Stvarna potreba FUP-a ili podjela po etničkim matricama

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Federalne uprave policije (FUP) uspostavilo je terenske urede 2015. u Sarajevu, Mostaru i Tuzli nakon što su na entitetskom nivou u koaliciju ušli HDZ, SBB i SDA, što je pobudilo sumnju da je i ta federalna institucija podijeljena po uobičajenim etničkim matricama.

Sve sumnje o podjeli po etničkim matricama su otklonjene kada je obznanjeno da je na čelnu poziciju Terenskog ureda u Mostaru imenovan Mirko Kuprešaković koji je dovođen u vezu s navodnim ratnim zločinima.

Terenski ured Mostar, kako to stoji na zvaničnoj stranici, obavlja poslove sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela organizovanog kriminala, terorizma, nelegalne proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i drugih krivičnih djela na području HNK, ZHK, Kantona 10 i USK.

Sporno je, pri tome, što se Detašman FUP-a već ranije, prije osnivanja mostarskog terenskog ureda, nalazio u sjedištu Vlade Federacije BiH u Mostaru, što nije zadovoljavalo etnički koncept podjele federalnih institucija po uzusima koalicionih partnera SDA i HDZ-a.

Stoga je FUP-ov mostarski ured smješten u privatnoj kući koja se nalazi u ulici Kneza Mihajla Viševića Humskog, indikativno, u zapadnom Mostaru!

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, inače upisan u birački spisak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj, pristao je na takvu vrstu podjele institucija po etničkim matricama, zbog čega je bio najpoželjnija opcija oba koaliciona partnera.

U Federalnoj upravi policije su se oglušili na pitanje koliko se sredstava na godišnjem planu izdvaja za smještaj tog ureda, kao i na pitanje zašto su formirani terenski uredi u Tuzli i Mostaru.

Iz FUP-a su nas, zato, obavijestili da je pored navedenih terenskih ureda u Tuzli i Mostaru uspostavljen i Terenski ured Sarajevo.

"Nadalje, obavještavamo vas da su navedeni terenski uredi pri Federalnoj upravi policije formirani u skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova iz 2015. godine", stoji u odgovoru FUP-a za Klix.ba.

FUP