Po automatizmu
210

Terapije hroničnim bolesnicima u Sarajevu bit će produžene za šest mjeseci

B. T.
Olakšanje i za pacijente i za medicinare
Olakšanje i za pacijente i za medicinare
Od sutra, 26. marta, po automatizmu će na šest mjeseci biti produžene terapije za hronične bolesnike u Sarajevu. Na taj način bit će olakšan život pacijentima, koji neće morati zvati domove zdravlja satima.

To će puno pomoći i medicinarima koji će, umjesto bavljenja "papirologijom", biti slobodni da se posvete ostalim pacijentima.

Ovu vijest je na Facebooku potvrdio Mirvad Kurić (SBB), koji je posljednjih dana angažiran na akcijama pomoći pacijentima i medicinarima u Sarajevu.

Kako je naveo, od kada su u Sarajevu otvorili telefonske linije za pomoć građanima koji ne mogu sami otići po lijekove ili nalaze, najveći broj hroničnih bolesnika i penzionera se žalio upravo na nemogućnost automatskog produžavanja terapije.

Kako je naveo Kurić, tim povodom kontaktirao je Sakiba Katanu, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, i prenio mu da neki građani bezuspiješno zovu ljekare porodične medicine, neki i po nekoliko dana.

"Sakib, vrijedan, pragmatičan čovjek, zove nakon svega nekoliko minuta i javlja da će se od petka, 26. marta 2021. godine, po automatizmu na šest mjeseci produžiti e-terapije. Možda zvuči kao mali korak, ali divno je biti dio rješenja i znati da si nekome bar malo pomogao. Baš lijepa vijest za početak dana….", napisao je Kurić.