Prema izvorima ICTY-a
0

Teoretski je moguće da postoje novi dokazi o Dobrovoljačkoj

Sarajevo-x.com
Slučaj "Dobrovoljačka ulica", oko kojeg se ovih dana digla velika prašina zbog hapšenja ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu po nalogu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine, bio je predmet istrage Tužiteljstva Haškog tribunala koji je 2003. odbacio optužbe za napad na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Haškom tribunalu, Tužiteljstvo Tribunala je bilo u funkciji nekoga ko je pregledao sve dokaze kako ne bilo političkih hapšenja i privođenja.

Tužiteljstvo je tada generalno ocjenjivalo samo dokaze koje bi njima nadležni Sud dostavio.

Kako nam je rekao neimenovani izvor iz ICTY-a, postoji teoretska mogućnost da skup dokaza u slučaju "Dobrovoljačka" nije sadržavao sve elemente vezane za sporno dešavanje.

"Poenta je da je ovaj predmet neprekidno potenciran kao visoko osjetljiv i da mu je Tužiteljstvo pridavalo veliku pažnju i gledalo da li ima elemenata za podizanje optužnice s obzirom da se radilo o visokopozicioniranim ljudima iz političkog i vojnog vrha Bosne i Hercegovine", rekao je naš izvor blizak Tribunalu u Hagu.

On je istakao da je kolona JNA-a bila naoružana formacija i da se ne zna ni koji je prvi počeo pucati i da na koncu istrage Tužiteljstvo nije utvrdilo da postoje elementi kršenja Ženevske konvencije i običaja rata.

Naš sagovornik je dodao da u dosijeu koji je Tužiteljstvo prikupilo nije bilo elemenata za procesuiranje osoba i da je to važno za debate koja se trenutno vodi iz političkih, a ne pravnih razloga.

Podsjećamo da je utvrđeno da su dokazi protiv 19 visokih funkcionera Republike BiH za navodnu odgovornost za ubistvo vojnika u koloni JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, nedovoljni po međunarodnim standardima da potvrde razumnu sumnju za vjerovanje da su mogli počiniti navedena kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Istragu o ovom slučaju 1993. godine pokrenuo je i bivši Vojni sud u Beogradu, a predmet je preuzelo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije. Podsjećamo da još uvijek britanskom sudu nisu dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi opravdali hapšenje i pritvaranje Ejupa Ganića, bivšeg ratnog člana Predsjedništva BiH.