BiH
107

Teolog Alen Kristić: Cilj "nove vjere" u ratu nije bio Bog, nego etnički čista država

Klix.ba
Alen Kristić (Foto: The Heights)
Alen Kristić (Foto: The Heights)
Na Institutu slobodne umjetnosti pri Bostonskom koledžu u četvrtak je održano predavanje o temi utjecaja vjerskih zajednica u predratnom, ratnom i postratnom vremenu u državama bivše Jugoslavije.

Glavnu riječ imao je pjesnik i katolički teolog iz BiH Alen Kristić koji je održao predavanje pod nazivom "Na ruševinama komunizma: Vjerske zajednice i postratni izazovi u BiH, Hrvatskoj i Srbiji". On se fokusirao na svoju zemlju i učešće vjerskih zajednica i vjerskih vođa za vrijeme agresije.

"Buđenje ideologije religijskog nacionalizma bio je jedan od glavnih uzročnika rata koji je uništio Jugoslaviju", rekao je Kristić pred bostonskom akademskom publikom, prenosi studentski list The Heights.

On je istakao da su vjera, etnicitet i kulturni pluralitet u Bosni i Hercegovini izuzetno oštećeni. Bostonska publika morala je primijetiti da izraz "nacionalnost" u Kristićevom iznošenju ne označava državu, nego etničke grupe, pogotovo u BiH.

"Vjerske vođe se vrlo rado stavljaju u službu nacionalnih partija, time legitimizirajući uzurpiranje religijskih izvora koje vrše nacionalne ideologije. Oni su naivno vjerovali da će nacionalno buđenje automatski zagarantovati i iskonsko regijsko buđenje", objašnjava Kristić.

On dodaje da cilj "nove vjere" nije bio Bog, već kreiranje etnički i religijski čiste države. Vjere u BiH su, kaže Kristić, više podržavale konflikt i politike etničkog čišćenja, nego politike mira.

Kristić kao katolik cijeli problem religije u Bosni i Hercegovini gleda kroz prizmu katoličanstva te ističe da se Katolička crkva u Bosni i Hercegovini mora odvojiti od nacionalizma. Također, poziva na promjenu paradigme kako bi se izbjegle eventualne buduće nesreće.

"Religija od žrtava rata mora naučiti istinu o svojoj pravoj ulozi u jugoistočnoj Evropi ukoliko ne želi biti faktor u kreiranju novog rata", rekao je Kristić. On je zaključio da samo edukacija običnog čovjeka i onih na pozicijama u vjerskim zajednicama može odvojiti religiju od nacionalizirane vjere i budućeg konflikta.