A mnogi su obećavali...
80

Teočak potpuno zaboravljen od svih, za sanaciju štete od poplava još nisu dobili ni marku

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Općina Teočak u junu je pogođena razornim poplavama koje su nanijele štetu u iznosu od 4,5 miliona KM. To je daleko više od godišnjeg budžeta općine, a brojna obećanja nadležnih s viših nivoa vlasti do danas nisu ispunjena jer na račun te lokalne zajednice nije uplaćena niti jedna marka.

Na ulicama Teočaka i danas su vidljive posljedice razornih poplava koje su ovu općinu pogodile u junu ove godine. Vodene bujice su nosile sve pred sobom, a u odrđeneim trenucima mještani su bili odsječeni od ostatka države. Najviše je uništena putna infrastruktura, a prema urađenoj procjeni šteta iznosi četiri i po miliona maraka.

"Mi smo izvršili privremenu sanaciju, kroz koju smo puteve doveli u stanje prohodnosti. Oni su trenutno sa makadamskim zastorom, a ranije su bili u potpunosti asfaltirani. Potpuna sanacija je svakako potrebna, ali mi samostalno ne možemo obezbijediti novčana sredstva. Trenutno radimo i dva projekta o tome kako preduprijediti buduće poplave, adekvatnom izradom odvodnje otpadnih i površinskih voda na uskim grlima", kazao je za Klix.ba načelnik Teočaka Tajib Muminović.

Nakon poplava u Teočak su se slili broji zvaničnici sa svih nivoa vlasti, obećavali su novčanu pomoć, a sve je ostalo na riječima jer do danas na račun općine nije uplaćena niti jedna konvertibilna marka.

"Obećano zasad nije ispunjeno. Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, postoje dva izvora. Pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite sada se očekuje donošenje odluke o iznosu izdvajanja novčanih sredstava, dok u kantonalnom budžetu postoji milion KM za sanaciju šteta u kantonu. Prema Vladi FBiH smo uputili zahtjev za jednokratnu pomoć, a odgovor još uvijek nismo dobili, kao što nismo dobili ni novac od Vijeća ministara BiH, odnosno državnog predsjedništva", navodi Muminović.

Procijenjenu štetu usvojilo je Općinsko vijeće Teočaka, a ona je znatno veća u odnosu na godišnji budžet koji iznosi između dva i dva i po miliona konvertibilnih maraka.

"Pomoć sa viših nivoa vlasti nama bi bila od velikog značaja, posebno jer moramo realizirati dva velika projekta koji se odnose na odvodnju otpadnih i površinskih voda. Kada riješimo ovaj problem moći ćemo pristupiti projektovanju izgradnje novih puteva", nadovezuje se Muminović.

Općina Teočak još uvijek nije u mogućnosti pomoći ni mještanima čija su domaćinstva pretrpela veliku materijaln štetu tokom razornih poplava. Razlog je isti i on se ogleda u nedostatku novčanih sredstava.