Sarajevo
236

Tenzije, prozivke i uvrede na nacionalnoj osnovi tokom rasprave o regulacionom planu za Hastahanu

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Mjesnoj zajednici Marijin Dvor u Sarajevu danas je održana javna rasprava o Nacrtu Izmjena i dopuna Regulacionog plana za lokalitet Hastahane. Zaključci su izostali, a usljed nacionalističkih uvreda i svađe građana podijeljenih u dvije grupe konstruktivna rasprava i potrebe građana pali su u drugi plan.
Više stotina građana okupilo se u skučenoj prostoriji Mjesne zajednice Marijin Dvor gdje im je još jednom prezentovana vizija današnje Hastahane, odnosno parka "Nijaz Duraković".

"Mišljenja građana do sada su bila podijeljena, jer postoji mnogo pogrešnih uvjerenja kojima su doprinijele društvene mreže. Podsjećam da radimo izmjene postojećeg regulacionog plana, a ne novi plan. Prema tom planu u centralnom dijelu Hastahane, na 7.000 m2 trebao je biti izgrađen Muzej Grada Sarajeva. Mi smo se rukovodili interesima građana i napravili izmjene. Postoji mogućnost da se tu smjesti reprezentativan objekt, a ono što je važno napomenuti je da smo mi izvršili dislokaciju objekt tamo gdje smo sa stručnog aspekta smatrali da je to najbolje. Time smo dobili objekt koji u nadzemnom dijelu neće imati više od 3.500 m2. Jako je važno da razumijete o čemu se trebate izjasniti. Ukoliko ne podržite ovaj koncept Općinsko vijeće donosi konačno odluku, a ukoliko Općinsko vijeće ne podrži ovaj koncept prema pravnoj regulativi tu će biti izgrađen muzej", rekla je Eldina Šehović, šefica Odsjeka za prostorno planiranje Općine Centar.

Nakon toga je uslijedila rasprava usljed koje su se okupljeni građani podijelili u dvije grupe.

"Hastahana nažalost jeste zapuštena, ali to se moglo riješiti bez ikakve gradnje. Mi u centru grada moramo imati zelene površine. Nikakve garaže i nikakvi objekti... Naši zajednički interesi daleko su veći od njihovih pojedinačnih", rekla je Jasna Kunderović.

Dio okupljenih bio je za gradnju na lokalitetu Hastahane, a dio protiv. Iznosili su građani svoji mišljenje, postavljali pitanja, no ni na jedno nisi dobili odgovor. U međuvremenu su različita mišljenja i viđenja lokaliteta Hastahana rezultirala verbalnim uvredama, govorom mrženje, prozivkama na nacionalnoj osnovi i međusobnim optužbama.

"Mi građani koji smo ostali ovdje tokom rata smo također heroji. Kada sam se borila da ovdje bude muzej, Ajndžić je bio protiv toga. Samo je važan profit", rekla je općinska zastupnica Amra Zulfikarpašić.

Mersad Kapić, mještanin Općine Centar koji je po struci arhitekta, jedan je od rijetkih koji je dobio odgovor na postavljeno pitanje. Zanimalo ga je kako planiraju graditi troetažni objekt, kada zbog džamije Magribija koja je nacionalni spomenik mogu biti samo dvije etaže.

"Odluka o proglašenju džamije Magribija ne uslovljava spratnost. Prema ovom projektu tu će biti dvije podzemne etaže, prizemlje i tri sprata. Nisam prezadovoljna ovim idejnim rješenjem objekta, ali on je rezultat konkursa koji je bio neuspješan jer smo od pet prijavljenih radova morali odabrati jedan", rekla je Šehić.

Okupljeni su nastavili iznositi svoja mišljenja i govoriti zašto su za, odnosno protiv gradnje na ovom lokalitetu.

"Da li će se time urediti taj prostor? Neće, jer je to prostor uređivanja. Ja imam u posjedu dokumentaciju Centralne banke koja je spremila 4.5 miliona za kupovinu tog zemljišta i baš se pitam da li će se to naša djeca igrati u krugu Centralne banke? Istina je da taj prostor nije uređen, ali da se izgradnjom nešto rješava je priča za malu djecu", rekao je Challenger.

Verbalne uvrede na nacionalnoj osnovi su nastavljene, a ubrzo je Samir Šehović, pomoćnik načelnika za investicije, komunalni razvoj i planiranje, odlučio završiti javnu raspravu. Negodovanja građana su nastavljena, a na pitanja kada će dobiti odgovore koji su tražili rečeno im je da će odgovor Općine Centar dobiti pismenim putem u roku od sedam dana.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Centar u Sarajevu usvojilo je nacrt u aprilu ove godine. Njime je predviđena gradnja zgrade, a iz Općine su kazali da će 89 posto površine biti park. Ovim konceptom ni struka ni građani nisu zadovoljni. Građani su, nezadovoljni ovom odlukom, 21. aprila održali i proteste i jasno poručili kako na ovom lokalitetu žele samo zelenu površinu, a organizovali su i potpisivanje peticije.