Senada Softić - Telalović
0

'Teniski tereni u Australiji nisu za balkansku mržnju'

Sarajevo-x.com
Nakon prošlogodišnjih incidenata na Australian Openu koji su reprizu imali i ove godine, kada su se teniski fanovi porijeklom sa Balkana sukobili na nacionalnoj osnovi, reagiralo je Vijeće bh. organizacija u Australiji kako bi smirilo tenzije. Predsjednica Vijeća je za magazin tamošnje bh. dijaspore 'Bosna' napisala tekst u kojem poziva na borbu protiv huligana bez obzira na njihovu zemlju porijekla u bivšoj Jugoslaviji.

'Nekoliko dana prije početka teniskog turnira Australian Open Vijeće BiH organizacija Australije je primilo poziv od policije u vezi s dogovorom kako i na koji način spriječiti incidente koji su se desili prošle godine, kad je izbio sukob između omladine srpskog i bosanskohercegovačkog porijekla.

Upoznali smo policiju s našim akcijama od prošle godine kad smo intenzivno radili na edukaciji zajednice, naročito mladih, s porukom da politika, u bilo kojem obliku, i huliganstvo nemaju mjesta na sportskim terenima.

Šta više savjetovali smo policiju da sazove press konferenciju i uputi oštro upozorenje etničkim zajednicama da policija neće tolerisati bilo kakav nered koji proizilazi iz etničkih sukoba. To su naravno i uradili dva dana prije početka Australian Opena, ali nažalost poruka očevidno nije bila dovoljna jaka, ili roditelji ovih huligana nisu svjesni šta je ta poruka značila te nisu na vrijeme, niti dovoljno, nasavjetovali svoju djecu kako se dostojanstveno promoviše časno ime zemlje njihovog porijekla, odnosno zemlje iz koje potiču njihovi roditelji, jer ova omladina je rođena u ovoj zemlji.

Na osnovu našeg iskustva iz prošle godine, kad je bosanskohercegovačka omladina bila pod verbalnim napadom srpske omladine uzvicima “Nož, žica, Srebrenica” što je izazvalo sukob u kojem je jedna djevojka ranjena nakon što ju je pogodila stolica koju je bacio jedan od srpskih huligana, savjetovali smo policiju da radi na spriječavanju a ne liječenju posljedica incidenata.

Predložili smo da tokom Australian Opena osiguraju nekoliko zaposlenih osoba s poznavanjem više jezika koje će moći pratiti verbalne uzvike huligana i tako omogućiti policiji da efikasno odstrane tu omladinu prije nego što se izazove bilo kakav incident i naravno poduzmu pravne mjere protiv istih. Šta više, uzvici poput “Nož, žica, Srebrenica” su kažnjivi i po zakonskom aktu “Racial Verification Act”. Došlo je vrijeme da se policija i vlada pozovu na taj zakon kojeg su uspostavili upravo zbog ovakvih vrijeđanja.

Bh. zajednica za primjer

Australija je zemlja tolerancije, mulitkulturalizma, prijateljstva i zemlja koja je pružila utočište prognanicima/izbjeglicama iz cijelog svijeta, ne samo sa Balkana, te umjesto da ovoj zemlji etničke grupe poklone dio njihove bogate kulturne baštine, huligani poput ovih porijeklom iz Hrvatske i Srbije samo ruše ugled tih zemalja i etničkih zajednice u ovoj zemlji. Vrijeme je da se lideri ovih zajednica upitaju šta su oni uradili da spriječe ovakve incidente, vrijeme je da se roditelji ovih “huligana” upitaju kakav odgoj su pružili svojoj djeci i šta oni zaista znaju o Srbiji ili Hrvatskoj?

Ne dozvolite da šaka jadnika poput ovih huligana nanese mrlju na cijelu zajednicu, sigurna sam da je većina Australskih Hrvata i Srba razočarana ponašanjem ovih huligana, ali ukoliko zajednica ništa ne poduzme da liječi ovaj problem, a očito da imaju problem, onda su indirektni sudionici ovih incidenata. Ova poruka važi i za bosansko-hercegovačku zajednicu.

Samo jedina razlika između nas i ove dvije druge zajednice jeste u tome što smo mi nakon jednog jedinog incidenta u kojem je naša omladina bila napadnuta i nažalost uzvratila odbranom, odmah poduzeli mjere da riješimo nastali problem, a ovi incidenti se dešavaju redovno svake godine kad su hrvatska i srpska zajednica u pitanju. Nadamo se da smo mi uspjeli u našoj misiji, a ovi najnoviji incidenti trebaju da budu svima opomena kakvo ponašanje nije poželjno i da je isto protivzakonito.

Uživajte u tenisu, bodrite svoje favorite bez obzira kojeg su porijekla jer sport nema naciju, s ljubavlju čuvajte i promovišite svoje porijeklo, ali jednako u srcu nosite ponosno ime Australije i zastavu ove prelijepe zemlje', napisala je u svome tekstu za magazin Bosna, Senada Softić-Telalović, predsjednica Vijeća bh. organizacija Australije.