Ko je povlačio konce
157

Temeljito i diskretno: Zašto je Hrvatska naprasno priznala da je dogovarala izborni zakon u BiH

Semir Hambo
Foto: A.L./Klix.ba
Foto: A.L./Klix.ba
Politička trakavica o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini traje mjesecima i još nije riješena. Ova ponekad i psihološka igra od jučer je dobila jedan novi zaokret nakon što je Vlada Hrvatske priznala da je mjesecima, diskretno sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom razgovarala o izmjenama izbornog zakona.
"S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH. Naša politika je politika stvaranja saveznika, a politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koju je provodio predsjednik dovela je do toga da sada moramo apelirati na njega i na Općoj skupštini UN-a da donese ono što je htio", objavila je Vlada Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem (HDZ).

To što je neko razgovarao sa Schmidtom nije neobično jer je jasno da je Hrvatska od samog početka priče o izbornom zakonu uključena u temu. Međutim, ovo je prvi put da zvaničnici Hrvatske javno priznaju da su mjesecima, temeljito i diskretno sa Schmidtom razgovarali o izmjenama izbornog zakona.

Dakle, jedno čisto unutrašnje političko pitanje je mjesecima, temeljito razmatrano i konstruisano na relaciji Zagreb - OHR. Kada je Klix.ba u julu objavio da je nacrt izmjena izbornog zakona, koje je visoki predstavnik namjeravao nametnuti prije nekoliko mjeseci, u OHR stigao iz Zagreba te da je u proces bio uključen ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, nismo dobili demanti.

Sada je Hrvatska otvoreno priznala da je aktivno sa Schmidtom radila na izbornom zakonu, iako su se mnogi ljetos trudili da umanje navode kako Zagreb vrši utjecaj na Schmidta.

Postavlja se pitanje zašto Vlada Hrvatske sada u javnost iznosi ove detalje. Da li to rade jer imaju informaciju da Schmidt neće nametati nikakve izmjene izbornog zakona na dan ili neposredno nakon izbora? Ili imaju informaciju da će Schmidt nametnuti određenu odluku koja će eventualno biti usmjerena samo na deblokadu Federacije BiH, ali neće ispuniti očekivanja službenog Zagreba pa ga sada na ovaj način dikreditiraju.

Ono što je vidljivo jeste da se Plenković na ovaj način direktno sukobljava sa Zoranom Milanovićem, kojeg optužuje da je upropastio napore Vlade Hrvatske da diskretno riješi izborni zakon jer je vrijeđao Schmidta.

Nakon ovog priznanja Vlade Hrvatske Schmidt jeste u težoj situaciji, jer svaki njegov naredni potez bit će posmatran kroz prizmu utjecaja Zagreba.

Ovaj čin na neki način osvjetljava nešto detaljnije sve ono što se dešavalo tokom jula i augusta, kada je visoki predstavnik bio na pragu nametanja izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH, ali je nakon burnih reakcija političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu odustao.

Sada je jasno da se odluka o izmjenama izbornog zakona ipak nije pripremala samo u sjedištu OHR-a te da su i razgovori sa predstavnicima političkih stranaka bila neka vrsta paravana. Evidentno je da je službeni Zagreb u punom kapacitetu bio uključen u detalje koji su pripremani, jer kako drugačije tumačiti pojam "temeljito", a "diskretno", u odnosu Zagreba i Schmidta po pitanju izbornog zakona.