Zenica
0

Tematski program "Slušaj svoje srce" u "Ekranu"

Sarajevo-x.com
Povodom Svjetskog dana srca, u utorak 28. septembra u zeničkom multipleksu Ekran bit će organizovan tematski program pod nazivom "Slušaj svoje srce".

Zvanične statistike pokazuju da srčane bolesti i moždani udari odnesu 17,1 miliona života svake godine, sa povećavanjem opterećenosti kod ljudi koji žive u slabo i srednje razvijenim zemljama, gdje se bolest u 82 posto slučaja završi smrtnim ishodom.

Na ovoj osnovi, Svjetska federacija za srce je zahtijevala od vlada, zdravstvenih profesionalaca, zaposlenih i pojedinaca da smanje ovo opterećenje i osiguraju ljudima širom svijeta bolji i duži život putem prevencije i kontrole srčanih bolesti i moždanog udara. Nakon 10 godina od prvog Svjetskog dana srca, ustanovljenog u septembru 2000, Svjetska federacija za srce i njeni članovi proslavljaju napredak u zdravlju srca.

Posjetioci višesatnog programa "Slušaj svoje srce" imat će priliku da kroz predavanja i prezentacije saznaju više o rizicima koje nosi moderni način života, i neophodnosti prevencije bolesti srca.

Organizatori najavljuju zeničku promociju knjige "Ti možeš sačuvati svoje srce" uz predavanje prof. dr. Emira Solakovića, šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju KCUS-a.

Knjiga "Ti možeš sačuvati svoje srce" pisana je razumljivim jezikom i namijenjena čitatelju koji shvata važnost pravovremene prevencije srčanih oboljenja. Medicinski dokumentovana savremenim infomacijama, knjiga istovremeno nudi mnostvo praktičnih savjeta te se kao takva preporučuje širem krugu čitalaca.

U sklopu programa planirano je predstavljanje preparata Resveratrol koji je već dugi niz godina prvi izbor ljekara Amerike u širokoj paleti proizvoda za usporavanje starenja. Uz podršku Crvenog križa Općine Zenica pomenutog dana u holu multipleksa Ekran bit će organizovano besplatno mjerenje pritiska za sve posjetioce.

Ograničeni broj besplatnih ulaznica za predavanja dostupan je za preuzimanje na blagajnama multipleksa Ekran.