U ime SDA ministara
16

Teletović: HDZ s migrantima vrši zamjenu teza i ugožava sigurnost cijele države

Piše: R. D.
Ajdin Teletović (Foto: R. D./Klix.ba)
Ajdin Teletović (Foto: R. D./Klix.ba)
Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, kaže kako je paradoksalan poziv Kluba Hrvata u Skupštini HNK, kojim između ostalog traže hitno sazivanje sjednice Vlade HNK, a paralelno blokiraju rad Skupštine, tijela u kojem imaju obavezu raditi i djelovati kao izabrani zastupnici.

"Kao što je poznato, zastupnici u Skupštini imaju i legitimnu mogućnost dijaloga po bilo kojoj temi, uključujući i tzv. 'migrantsku krizu'. Ministri iz SDA su predlagali održavanje sjednice Vlade HNK tokom subote, 19. maja 2018. godine, za koju su tražili potpunu pismenu informaciju o dešavanjima predhodnog dana. Takvu inicijativu je premijer Vlade Nevenko Herceg (HDZ) odbio", kaže Teletović koji istupa u ime ministara iz SDA.

Cijeli slučaj koji se desio u petak, nastavlja Teletović, prilikom transporta migranata iz Sarajeva za Mostar ugrozio je sigurnost i pozicije države BiH, a ne sigurnost građana Mostara, nije nastao djelovanjem ili nedjelovanjem Vlade i Skupštine HNK.

"Kriza je nastala usljed samovoljnog poteza Ilije Lasića, osobe koja se nelegalno predstavlja kao komesar MUP-a HNK. Jasan je pokušaj i intencija Kluba Hrvata i ostalih dužnosnika HDZ-a BiH i HNS-a u namjeri zamjene teza kod počinjenog incidenta, a samim tim i odgovornosti za počinjeno djelo. Ministri SDA u Vladi HNK ne podržavaju bilo kakve odluke do kojih nije došlo konsenzusom, koje nisu zasnovane na zakonu i koje ne donosi i provodi legalno izabrana osoba. Sve drugo je pokušaj politikanstva koje po prirodi stvari vodi dubljim krizama i posljedicama, na koje jednostavno ne pristajemo", kazao je Teletović.