Dan nakon zasjedanja
53

Teledirigovana demokratija HNS-a i poštivanje presuda po principu švedskog stola

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Jučerašnje, osmo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) proteklo je bez mnogo iznenađenja, potvrdilo je nedostatak demokratskog kapaciteta naših političkih stranaka i njihovih organizacija te proizvelo još jednu klasičnu bh. političku krizu.

U ovoj zemlji jednostavno uvijek postoji bar desetak tema čijim povlačenjem izazivate određenu vrstu političkih potresa. HNS-ovo uvrštavanje u Deklaraciju "odbacivanja Haške presude i klasifikacije udruženi zločinački poduhvat" samo je jedan u nizu dokaza da ova zemlja ne leži na stabilnim temeljima.

Veći dio kritike tu naravno otpada na autističan stav HNS-a koji upornim ponavljanjem spornih stavova samo izaziva nove krize i krizice, ali i kritičarima koji kao da ne shvataju da kritikuju već kritikovano, a svi zajedno stvaraju samo dodatni razlog da bh. mladost brže radi na sređivanju papirologije za put na zapad.

O demokratiji HNS-a najbolje svjedoči činjenica da je stari i novi predsjednik izabran bez protukandidata, uz jedan suzdržan glas. Situaciju dodatno pojašnjava izbor Predsjedništva od 14 članova gdje je predsjednik predložio 14 svojih što je trebalo glatko proći javnim glasanjem.

Da stvar zakomplikuju potrudili su se Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna stranka predloživši Antu Markovića. Marković je na tajnom glasanju dobio u prosjeku 200 glasova manje nego kandidati koje je predložio Dragan Čović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Aner Žuljević iz Socijaldemokratske partije kaže kako smo nažalost ponovo svjedočili promašenim diskusijama onih koji su faktički optužujući druge imali ništa drugo nego autobiografske nastupe o vlastitoj odgovornosti za "hrvatsko pitanje".

"Simptomatično je da svako četiri godine imamo zasjedanje HNS u kojem svi pozvani i odazvani imaju samo jednu ulogu opravdati promašene poteze politike HDZ i njihovog lidera sa novom Deklaracijom. Kao i svaki put HNS je pod paravanom brige za hrvatski narod još jednom trasirao put lagodnom životu lidera HDZ i njegovih poslušnika do nekog novog zasjedanja kada ćemo ponovo konstatovati kako su državu napustile desetine hiljada onih koji više ne nasjedaju na lažnu politiku", smatra on.

Ističe kako se potpuno slaže sa činjenicom da se presude sudova i domaćih i međunarodnih moraju ispoštovati, ali ne po principu švedskog stola kako to zagovara HDZ.

"Dobro bi bilo da se HNS za naredni put malo ozbiljnije pripremi, pa da javnosti prezentuje broj Hrvata koji je napustio zemlju između dva zasjedanja jer je to najbolji pokazatelj promašene nacionalne politike od koje samo dobro žive oni koji je promovišu", zaključio je Aner Žuljević