BiH
1

Tek osuđeni Goran Sarić ponovo uhapšen zbog genocida u Srebrenici

Klix.ba
Goran Sarić
Goran Sarić
Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je Goran Sarić, koji je jučer osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu. Tužilaštvo BiH je protiv Sarića podiglo optužnicu za kazneno djelo genocida, u Srebrenici 1995. godine.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski uposlenici SIPA-e, lišili su slobode osumnjičenog Gorana Sarića, zvanog "Sara", rođenog 1964. godine u Konjicu.

Optuženi Sarić se tereti da je, u svojstvu komandanta brigade Specijalne brigade policije - SBP pri MUP-u RS, zajedno sa drugim jedinicama vojske i policije znajući za namjeru glavnih izvršitelja, svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida u Srebrenici, a što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenog bošnjačkog stanovništva i više od 8.000 po kratkom postupku pogubljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca, na koji način je djelimično istrijebljena populacija bošnjačkog naroda sa područja srebreničke enklave.

Optuženi Sarić tereti se da je zapovjedao policijskim snagama na području Srebrenice i okoline, u julu 1995. godine, koje su učestvovale u pretresima i prislinom premještanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN-a, te zapovjedao policijskim snagama koje su učestvovale u prisilnom premještanju stanovništva, žena, djece i staraca i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Sarić se tereti da je izdao naredbu pripadnicima policije, da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac Konjević Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada bošnjačkih muškarca i dječaka, koji su preko šume pokušavali izaći iz Zaštićene zone Srebrenica, na koje je pucano iz pješačkog i topničkog naoružanja, te su pozivani na predaju, a nakon što bi se predali, nije im ukazivana ljekarska pomoć, iako je dio njih bio ozbiljno ranjen, već su im oduzimane lične stvari, nakon čega su pripadnici SBP Jahorina, kod jedne kuće u Sandićima izvršili strijeljanje oko 15-20 bošnjaka.

Nakon toga, pripadnici SBP odred Šekovići, sudjelovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u zemljoradnički zadrugu "Kravica", gdje je njih oko 1000, pogubljeno pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombi.

Nakon izvršenih pogubljenja, pripadnici policije SBP Jahorina su na prevaru pozivali preživjele da izađu, kako bi im se pružila pomoć, te nakon što je oko stotinu preživjelih žrtava izašlo, bili su strijeljani iz puškomitraljeza i pješadijskog naoružanja, a pripadnici policije su nastavili sa dovođenjem i strijeljanjem pronađenih i zarobljenih bošnjaka iz Srebrenice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je izdao zapovjed pripadnicima policije, da učestvuju u pretresu dijela teritorije Kravica- Konjević Polje i Pobuđe-Crni vrh, sa ciljem pronalaska i zarobljavanja bošnjačkih muškaraca i dječaka, koji su se u koloni pokušavali probiti prema Tuzli, nakon čega je nekoliko stotina žrtava zarobljeno i nakon toga ubijeno.

Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe, te priložilo više stotina dokaznih materijala, kojima se dokazuje krivnja optuženog.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.