BiH
0

Goran Sarić pušten da se brani sa slobode

SRNA
Goran Sarić
Goran Sarić
Bosa Sarić, supruga Gorana Sarića koga su danas uhapsili pripadnici Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, izjavila je Srni da je on večeras pušten da se brani sa slobode i da je na putu prema kući.

Sarić je juče prvostepenom presudom Suda BiH osuđen na 14 godina zbog ratnih zločina u Sarajevu, a danas je po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen na području Bijeljine. Optužnica ga tereti za ratni zločina na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Njegova advokatica Ozrenka Jakšić je rekla da je on uhapšen po optužnici koja je predata Sudu BiH na potvrđivanje, a da njegovi advokati nisu ni bili obaviješteni o hapšenju.

Ona je navela da je Sarić, prema informacijama kojima raspolažu njegovi advokati, nakon hapšenja bio u prostorijama za zadržavanje u SIPA-i u Istočnom Sarajevu.

"Znači, nije ni došlo do predaje nadležnom tužiocu BiH koji je mogao izdati eventualno nalog za hapšenje. Sud nije donio nikakvu odluku o određivanju pritvora. To je ono što mi znamo", kaže Jakšićeva, dodavši da je Sarić oslobođen večeras oko 19.00 sati.

Prema njenim riječima, istina je da je postojala istraga u predmetu Srebrenica, ali nije bilo naznaka da ima osnova da se podigne optužnica.

"O čemu se radi, nije ni nama jasno. Tek kada dobijemo zvanične informacije moći ćemo se odrediti prema cijeloj toj situaciji", kaže Jakšićeva.

Ona je rekla da nije provjerena ni informacija da je Sudu BiH proslijeđena optužnica protiv Sarića koja ga tereti za ratni zločin u Srebrenici u julu 1995. godine, mada se njen sadržaj pojavio u elektronskim medijima.