Odgovor OHR-u
5

Tegeltijin advokat: Inzko nije ovlašten miješati se u konkretan predmet

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Asim Crnalić, branitelj predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, reagovao je na izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka o aferi "Potkivanje".

"Nakon saopćenja Visokog predstavnika disciplinski postupak protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, prema standardima Evropske konvencije o ljudski pravima više nije pravičan. Visoki predstavnik nije ovlašten miješati se u konkretan predmet, pogotovu nije ovlašten govoriti kako je predmet trebao biti riješen", rekao je Crnalić.

On kaže da su pogrešni navodi u saopćenju da je Komisija izbjegla primjenu Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

"Naprotiv , Komisija je pravilno primijenila Zakon, a iz pravnog shvaćanja komisije ne proizlazi da članovi VSTV-a ne mogu disciplinski odgovarati. Oni koji rade kao sudije i tužitelji mogu, a za predsjednika je propisan postupak prestanka mandata, odnosno smjena sa dužnosti. Žao mi je što pravni savjetnici Visokog predstavnika nisu ozbiljno razmotrili ovaj slučaj", zaključuje Crnalić.