|

Tegeltijin advokat: Inzko nije ovlašten miješati se u konkretan predmet

Tegeltijin advokat: Inzko nije ovlašten miješati se u konkretan predmet
5
Klix.ba
6.6.2019. u 22:00
58
komentara
5

dijeljenja
Tegeltijin advokat: Inzko nije ovlašten miješati se u konkretan predmet Foto: F. K./Klix.ba
Asim Crnalić, branitelj predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, reagovao je na izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka o aferi "Potkivanje".
"Nakon saopćenja Visokog predstavnika disciplinski postupak protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, prema standardima Evropske konvencije o ljudski pravima više nije pravičan. Visoki predstavnik nije ovlašten miješati se u konkretan predmet, pogotovu nije ovlašten govoriti kako je predmet trebao biti riješen", rekao je Crnalić.

On kaže da su pogrešni navodi u saopćenju da je Komisija izbjegla primjenu Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

"Naprotiv , Komisija je pravilno primijenila Zakon, a iz pravnog shvaćanja komisije ne proizlazi da članovi VSTV-a ne mogu disciplinski odgovarati. Oni koji rade kao sudije i tužitelji mogu, a za predsjednika je propisan postupak prestanka mandata, odnosno smjena sa dužnosti. Žao mi je što pravni savjetnici Visokog predstavnika nisu ozbiljno razmotrili ovaj slučaj", zaključuje Crnalić.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...