Afera "Potkivanje"
1.3k

Tegeltija: Tužit ću sve medije, novinare i političare koji su me diskreditovali

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija poručio je danas kako će tužiti sve medije, novinare i političare koji su tvrdili da je on umiješan u korupciju.

Tegeltija je u pauzi zasjedanja VSTV-a rekao da niko nije iznad zakona, pa ni on sam, te da je i on podložan svim zakonima koji vrijede u BiH. Istakao je da niko nije iznad zakona pa ni novinari koji nemaju pravo kršiti zakon i činiti krivična djela.

Najavio je opsežnu pravnu akciju, odnosno tužbe za klevetu protiv svih novinara, medija i političara koji su ga, kako kaže, diskreditovali i iznosili netačne tvrdnje o njegovoj navodnoj umiješanosti u korupciju.

Kako kaže, tužit će i određene medije u Njemačkoj koji su također izvještavali o ovom slučaju. On je također najavio da će podnijeti disciplinske prijave protiv svih ljudi iz pravosuđa koji su sugerisali Tužilaštvu BiH da on treba biti osumnjičeni u aferi "Potkivanje" iako je taj postupak bio u toku.

"Oni su sudije i upleli su se direktno u postupak", rekao je Tegeltija.

Istakao kako je ovo orkestrirani napad na pravosuđe i da vjeruje kako će istina uskoro ugledati svjetlo dana najavljujući da će podnijeti i krivične prijave protiv određenih osoba.

Tegeltija je rekao i da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava zbog javnih izjava sudije Farisa Vehabovića koji se prema njegovom mišljenju upleo u postupke u BiH.

On je istakao da podržava medijske slobode i da će individualizirati tužbe za klevetu dodajući da novinari imaju pravo kritikovati pravosuđe.

"Molim da se ovo ne razumije kao atak na novinarsku profesiju. Zaštita mojih prava odnosi se na prekoračenje onoga što novinari imaju pravo raditi", kazao je Tegeltija.

Kako kaže, sve osobe koje su iznijele tvrdnju da je on koruptivan bit će tužene za klevetu.

Tegeltija je rekao da ne može utvrditi da je VSTV BiH podijeljen po nacionalnom stavu poručujući da je VSTV demokratska institucija koja odlučuje većinom glasova.