Tegeltija: Prilikom izbora Dalide Burzić rukovodili smo se isključivo činjenicama

Klix.ba
15.2.2019. u 15:04
217
51
Tegeltija: Prilikom izbora Dalide Burzić rukovodili smo se isključivo činjenicama
217
Tegeltija: Prilikom izbora Dalide Burzić rukovodili smo se isključivo činjenicama Milan Tegeltija (Foto: N. G./Klix.ba)
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija poručio je da se prilikom izbora Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH rukovodilo isključivo dokazanim činjenicama.
"Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da mu zamjerim na teškim riječima i kvalifikacijama prema meni i prema VSTV-u kao instituciji. Međutim, kao predsjednik VSTV-a, ni ja ni drugi članovi VSTV-a, prilikom izbora sudija i tužilaca, nemamo pravo da se rukovodimo osjećanjima ili empatijom, nego isključivo dokazanim činjenicama", napisao je Tegeltija na Facebooku.

Naveo je da nemaju pravo bilo koga eliminisati iz konkursne procedure na osnovu "tvrdnji" koje u zakonitom postupku nisu utvrđene odgovarajućom odlukom nadleżnog organa.

"Činjenica da je neko izabran na neku funkciju ne amnestira bilo koga od bilo kakve odgovornosti onda kada takva odgovornost bude utvrđena. Za sada, prema onom što je VSTV imao pred sobom kao relevantnu dokumentaciju, nije bilo ničega što bi diskvalifikovalo glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidu Burzić u proceduri izbora za sutkinju Suda BiH. (Iako disciplinski postupak sam po sebi nema po automatizmu utjecaja na odluku o izboru, naglašavam da je VSTV-u u trenutku odlučivanja bila poznata i odluka disciplinske komisije u pomenutom disciplinskom postupku, koja je donesena dva dana prije, koja će nakon dostavljanja strankama uskoro biti javno objavljena, a koja ni na koji način ne diskvalifikuje kandidatkinju Dalidu Burzić za izbor)", napisao je on.

Napominje da bi u ovom trenutku svaka drugačija odluka VSTV-a, koja bi diskvalifikovala kandidata na osnovu tvrdnji koje nisu dokazane u zakonitom postupku, predstavljala diskriminaciju kandidata u konkursnoj proceduri.

"Ponovit ću još jednom ono što sam rekao i na samoj sjednici. Ukoliko postoji problem s integritetom kandidata za poziciju sudije Suda BiH, onda isti taj problem postoji i za poziciju glavnog tużioca - funkciju koju kandidat trenutno obavlja. Međutim, takav problem integriteta kandidata Dalide Burzić, a kako sam to već rekao, za sada nije utvrđen odgovarajućom odlukom u zakonitom postupku pa je shodno tome i donesena odluka o imenovanju", zaključuje Milan Tegeltija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: