|

Tegeltija odgovorio Wigemarku: Od 2017. ukazujem na potrebu provjere prošlosti sudija i tužilaca

Tegeltija odgovorio Wigemarku: Od 2017. ukazujem na potrebu provjere prošlosti sudija i tužilaca
1
Er. M.
9.8.2019. u 11:41
46
komentara
1

dijeljenja
Tegeltija odgovorio Wigemarku: Od 2017. ukazujem na potrebu provjere prošlosti sudija i tužilaca Foto: H. M./Klix.ba
Povodom dopisa šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka, upućenog Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH 1. augusta 2019. godine, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas je uputio odgovor Wigemarku.
Tegeltija je na početku naveo kako je primio Wigemarkovo pismo u kojem se ukazuje na problem produženja mandata dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinu Delaliću.

"U cijelosti dijelim vaše ocjene i zabrinutosti sadržane u pismu, međutim, želim da vas obavijestim o sljedećem. Još krajem 2017. godine ukazivao sam javno na problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti (background check) prilikom donošenja odluka o imenovanju sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini te, sjetit ćete se, predvidio mogućnost ovakvih situacija", naveo je Tegeltija.

Dodao je da su upravo zbog toga insistirali na inkorporaciji sistema provjere prošlosti (background check) u sistem imenovanja sudija i tužilaca.

"Povodom toga VSTV je i donio zaključke koji su u to vrijeme bili osporavani u javnosti, vjerovatno usljed nerazumijevanja dubine problema i svih konsekvenci koje taj nedostatak sistema može proizvesti. U konačnici, u saradnji s Evropskom komisijom ove godine organizovan je i TAIEX seminar o toj temi te se nadam da će, kao jedan od rezultata i tog seminara, proizaći kvalitetno normativno rješenje za ovaj istinski i duboki problem imenovanja sudija i tužilaca u BiH", napisao je Tegeltija.

Kako kaže, u povodu konkretnog slučaja, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je suspendovala dodatnog sudiju Huseina Delalića sa dužnosti, do okončanja disciplinskog postupka, čiji je predmet tužba Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a protiv navedenog sudije radi davanja netačnih podataka, odnosno, upravo sakrivanje podataka o ranijoj osuđivanosti istog."Nakon okončanja disciplinskog postupka i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog slučaja disciplinska komisija će donijeti konačnu odluku. U pogledu produženja mandata ovog dodatnog sudije, želim da vas obavijestim da se ovdje nije radilo o imenovanju koje prolazi kroz konkursnu proceduru, nego produženju mandata. Samo imenovanje istog na prvu pravosudnu funkciju, nakon provedene reforme, bilo je 1. januara 2004. godine na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, da bi isti dan 1. augusta 2011. godine bio imenovan na poziciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, od kada mu je svake dvije godine produžavan mandat dodatnog sudije", naveo je Tegeltija.

On je poručio da se prilikom produžavanja mandata ne provodi posebna konkursna procedura, nego se isti produžava na osnovu prijedloga predsjednika suda koji ukazuje na to da još postoji potreba za dodatnim sudijom te potvrde nadležnog ministarstva o osiguranju finansijskih sredstava za dalje finansiranje dodatnog sudije, nakon čega Komisija za pravosudnu upravu daje prijedlog za produženje mandata dodatnom sudiji VSTV-u BiH.

"Na osnovu ovih parametara dolazi do produženja mandata dodatnim sudijama koji se samo jednom imenuju i to je u ovom slučaju bilo 1. augusta 2011. godine", napisao je Tegeltija.

Istakao je da je pregledom transkripta sjednice ustanovio da na sjednici VSTV-a BiH, na kojoj se odlučivalo o produženju mandata dodatnom sudiji Huseinu Delaliću, članovi VSTV-a nisu bili obaviješteni o disciplinskom postupku i njegovom predmetu tužbe protiv imenovanog, tako da su odluku o produženju donijeli nemajući to saznanje.

"Također, želim da vas obavijestim da prilikom procedure produženja mandata dodatnim sudijama sastavni dio propratnih materijala ne čine podaci o tekućim disciplinskim postupcima i predmetima tih disciplinskih tužbi. Usljed svega toga došlo je do produženja mandata Huseinu Delaliću", poručio je Tegeltija.

Zaključio je riječima da ovaj slučaj ukazuje na ozbiljan i dubok problem nedostajuće provjere prošlosti (background check) koji ističu od 2017. godine te se nadam da će ovo biti dodatni motiv i stimulans da se ovo izuzetno važno pitanje brzo i kvalitetno normativno uredi, kako bi u budućnosti izbjegli ili maksimalno reducirali mogućnost za ovakve situacije.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...