Ukoliko MMF ne odobri sredstva
0

Tegeltija: Neće biti ugrožena nijedna pozicija u budžetu RS-a

SRNA
Zoran Tegeltija (Foto: Glas Srpske)
Zoran Tegeltija (Foto: Glas Srpske)
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da nijedna pozicija u budžetu tog bh. entiteta neće biti ugrožena ukoliko stendby-aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne bude realizovan u cijelosti.

Tegeltija je naglasio da će biti obezbijeđeni drugi izvori finansiranja i ispunjene sve obaveze u budžetu RS-a.

On je večeras za RTRS rekao da će iz budžetskih sredstava biti isplaćeni podsticaji poljoprivrednicima pred početak proljetne sjetve.

"Sutra počinjemo sa isplatama. Riječ je o 28 miliona KM, koliko je bilo preuzetih obaveza neisplaćenih u 2012. godini. Naša procjena je da ćemo cjelokupne obaveze izmiriti do kraja iduće nedjelje", naveo je Tegeltija.

Ministar finansija RS-a podsjetio je da aranžman sa MMF-om kasni od 15. marta, te da je 31. mart dodatni rok koji je ova misija dala Federaciji BiH da usvoji zakon o povoljnijem penzionisanju pripadnika boračke populacije FBiH, što je ključni uslov da BiH dobije treću tranšu kredita MMF-a.

"I taj rok je istekao. Znali smo da postoje problemi, ali nismo mogli da vjerujemo da će odnos političkih snaga u FBiH biti takav da se ugrozi aranžman sa MMF-om koji je finansijski veoma važan za FBiH, ali i za RS", istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, problem je što aranžman sa MMF-om pada u cijelosti ukoliko bilo koji nivo vlasti u BiH ne izvrši obaveze.

"Kad smo usvajali posljednje pismo namjere dugo smo razgovarali sa predstavnicima MMF-a, tvrdili da neke stvari ne mogu biti realizovane, a FBiH je sve prihvatila. Ponovo smo došli u situaciju da RS dugo pregovara, ali poslije toga izvršava obaveze, što nije slučaj sa FBiH", napomenuo je Tegeltija.

On je rekao da Vlada Srpske neće uraditi ništa što bi moglo da ugrozi aranžman sa MMF-om, ali će nastaviti da pregovara i da traži nove izvore finansiranja ako bi ovaj aranžman bio zaista ugrožen.

"Tražili smo sastanak sa predstavnikom MMF-a u BiH. Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ja prvo ćemo tražiti da se oni izjasne o tome šta misle dalje i upoznati ih o našoj odluci da tražimo alternativne izvore ako aranžman bude ugrožen", rekao je Tegeltija.

Federalni parlament nije usvojio zakon o povoljnijem penzionisanju pripadnika boračke populacije FBiH, što je ključni uslov da BiH dobije treću tranšu kredita MMF-a. Rok za usvajanje ovog zakona istekao je danas, međutim u FBiH tvrde da će rok biti prolongiran.

Na sastanku Željke Cvijanović sa najvišim rukovodstvom SNSD-a juče je dogovoreno da u narednom periodu budu razmotrene alternativne mogućnosti u slučaju da ne bude realizovan stendby-aranžman sa MMF-om zbog toga što FBiH ne izvršava obaveze.