Jedna tačka
34

Tegeltija najavio vanredno obraćanje VSTV-u nakon optužbi za korupciju

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je Žurnal objavio da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji, odnosno trgovanju istragama, Tegeltija je u četvrtak zakazao vanredno obraćanje članovima VSTV-a.

"Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bit će održana u četvrtak, 23. maja 2019. godine, od 8:30 sati. Na dnevnom redu sjednice je samo jedna tačka - Informacija predsjednika VSTV-a BiH", najavljeno je iz VSTV-a.

Ovo obraćanje uslijedilo je nakon što je Žurnal objavio da je Tegeltija, preko posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu.

Kako navode, Tegeltija je putem inspektora SIPA-e Marka Pandže uzeo 2.000 KM od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljce Tužilaštva KS Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Tegeltija je demantovao da je učestvovao u koruptivnim radnjama ističući da je Pandžu sreo samo dva puta u životu te da je na sceni pokušaj njegovog diskreditiranja.