Međunarodni tender
0

Tegeltija: Kupovina helikoptera bit će transparentna

FENA
Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija
Ministar fanansija RS-a Zoran Tegeltija izjavio je da će kupovina novog helikoptera, za koji će se RS zadužiti za oko 9,4 miliona KM, biti obavljena na transparentan način.

"Oko šest miliona KM koštat će sama letjelica, a preostali iznos će se utrošiti za dodatnu opremu", naveo je Tegeltija u obraćanju poslanicima Narodne skupštine, u kojoj se već nekoliko sati vodi burna rasprava, uz suprotstavljene stavove vladajućih stranaka i opozicije, o odluci Vlade o zaduženju RS-a za 9,4 miliona KM za kupovinu "višenamjenskog" helikoptera.

"Bit će raspisan međunarodni tender i za kupovinu helikoptera, kao i javni poziv za finansijska sredstva, kojim će biti kupljen", dodao je entitetski ministar finansija.

Opozicija je tokom višesatne oštre rasprave isticala da ne mogu podržati zaduženje građana RS-a za 9,4 miliona KM kako bi se kupio novi helikopter, jer i sadašnji koriste uglavnom funkcioneri RS-a radi udobnijeg putovanja, pa i na kraćim relacijama.

Dali su podršku inicijativi da bi se helikopter koristio za medicinske intervencije, kao i u operacije za potrebe policije, ali da danas nije vrijeme da RS uzima nepovoljne kredite, već je te projekte trebalo realizovati iz budžetskih sredstava.

Rasprava još nije okončana.