Susret u Sarajevu
16

Tegeltija i Nelson saglasni: BiH ne može sama riješiti problem migrantske krize

B. R.
Foto: Vijeće ministara BiH
Foto: Vijeće ministara BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na posljedice izazvane koronavirusom.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Tegeltija ukazao je na važnost saradnje svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se sačuvali ljudski životi i riješila zdravstvena i humanitarna kriza izazvana pandemijom, te ubrzao ekonomski oporavak zemlje.

Tegeltija je istakao da je novonastala situacija u zemlji značajno utjecala na dinamiku realizacije prethodno definisanih prioriteta Vijeća ministara koji se odnose na nastavak provođenja reformi i evropski put, naglasivši da Vijeće ministara ulaže maksimalne napore u realizaciji preuzetih obaveza.

Tokom razgovora, sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim problemima u vezi sa migrantskom krizom i trgovinom ljudima. Sagovornici su zajednički ocijenili da Bosna i Hercegovina ne može sama da riješi problem migrantske krize te ukazali na potrebu veće koordinacije svih nivoa vlasti, ali i saradnje sa zemljama Evropske unije, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.