Sporni zaključci
14

Tegeltija: Dosjei sudija i tužilaca koje je obrađivala Komisija su uništeni

FENA
Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Tegeltija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine nastavljena je rasprava o zaključcima, koji se tiču preispitivanja ratne prošlosti sudija i tužilaca, ali o njima se nije glasalo.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ponudio je jučer na sjednici revidirane zaključke nakon reakcija međunarodnih zvaničnika u BiH o kojima se i danas raspravljalo, tvrdeći da su dosjei sudija i tužilaca koje je obrađivala nezavisna pravosudna komisija, uništeni.

"Od 2004. godine ne vrši se nikakva provjera prošlosti kandidata. To su činjenice s kojima se suočavamo i zbog toga su doneseni prvi zaključci. Korekcije koje sam napravio tiču se forme. Nisam pokušao da ih sakrijem i predstavim na drugačiji način", kazao je Tegeltija.

Članovi VSTV-a Goran Nezirović i Slavo Lakić smatraju da određene tačke iz zaključaka treba da se opozovu, kao što su da se bez disciplinskog postupka može razriješiti dužnosti sudije ili tužioca ili informacije o istragama protiv sudija i tužilaca.

Članica VSTV-a Monika Mijić je izjavila da se ne osjeća sigurnom da iznosi svoje mišljenje jer je nakon prošle sjednice u posjed medija došao spisak kako je ko glasao i zbog toga je imala neugodnosti.

"Niti jedan pozitivan pravni propis nije prekršen ovim zaključcima i ne vidim razloga da ih opozovemo. Budemo li to uradili, zaista će ova institucija biti u krizi", stava je Mijić.

Članica VSTV-a, Ružica Jukić je naglasila da ne vidi ništa sporno u revidiranim zaključcima, napomenuvši da tačka koja govori da VSTV u izuzetnim situacijama može razriješiti dužnosti nositelje pravosudnih funkcija bez provedenog postupka je u suprotnosti s evropskim standardima.

Glasanje o zaključcima i preispitivanju prošlosti sudija i tužioca su ostavljeni za narednu sjednicu VSTV-a.

Na sjednici VSTV-a nije izabran ni zamjenik glavnog tužioca, a za tu poziciju prijavljeni kandidati su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Treba šansu dati nekom drugom. Tužilaštvo BiH ima najveći opis nadležnosti, medijski su vrlo prisutni, oni trebaju kvalitetnog čovjeka. Moj prijedlog je da ponovimo konkurs", mišljenja je Tegeltija.

Nezirović je iznio mišljenje da izbor traje predugo i da se daje prostora za spekulacije, a i to da "treba dati šansu nekome drugom" je kao da se prejudicira odluka, javio je danas BIRN-Justice Report.