Albanija
7

Tegeltija danas u Tirani s Merkel i liderima Zapadnog Balkana

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) danas će u Tirani učestvovati na sastanku i radnom ručku lidera Zapadnog Balkana s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Iz Vijeća ministara BiH je saopćeno da će Tegeltija imati bilateralni sastanak s Merkel.

Bit će to idealna prilika da Merkel prenese prvom čovjeku bh. vlade svoja zapažanja povodom bojkota rada državnih institucija u režiji političara iz RS-a zbog imenovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je u BiH stigao na prijedlog Njemačke.

Susret političkih lidera s njemačkom kancelarkom u glavnom gradu Albanije dolazi nakon njene jučerašnje posjete Beogradu gdje se sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Merkel je nakon sastanka rekla da je s Vučićem razgovarala i o Bosni i Hercegovini, ne preciziravši konkretno o čemu, te je istakla da je geostrateški interes EU da sve zemlje regiona budu primljene u članstvo EU.

Njena posjeta Balkanu je oproštajna s obzirom na to da uskoro napušta funkciju koju je obnašala proteklih 16 godina, a dolazak u naš region je simboličan u okviru Berlinskog procesa.