Poređenje s Putinom
70

Tegeltija brani Dodika, optužuje Blinkena za neznanje ili lošu namjeru

G. M.
Zoran Tegeltija (Foto: I. L./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske i nesumnjivi i neprikosnoveni lider naroda.
Prema njegovim riječima, Dodik je "isključivo na putu interesa RS-a, svih naroda koji žive u Republici Srpskoj i svih vrijednosti koje narod kroz historiju baštini".

Tegeltija je u izjavi za Srnu ocijenio da nazivati predsjednika Dodika osobom na "autoritarnom putu", kako je to uradio američki državni sekretar Antony Blinken, "a u isto vrijeme znati da je predsjednik Dodik pobjednik na demokratskim izborima koje kao takve prepoznaju i SAD, govori ili o neznanju ili o lošoj namjeri".

"Raduje me što Blinken navodi da će se SAD zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost BiH, jer je to budućnost koju je do sada kreirala politika predsjednika Milorada Dodika, nikada se ne odričući jasnih interesa srpskog naroda i Republike Srpske i tako će se i nastaviti bez obzira kako to tumačila administracija Ambasade SAD u BiH", rekao je Tegeltija.

Podsjetimo, Blinken je danas komentirao ponašanje Dodika te uputio poruku građanima Bosne i Hercegovine.

"Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine", poručio je Blinken.