Sjednica Parlamenta BiH
10

Tegeltija: BiH je ispregovarala i platila vakcine za 40 posto stanovništva

R. D.
Zoran Tegeltja (Foto: T. S./Klix.ba)
Zoran Tegeltja (Foto: T. S./Klix.ba)
Na 16. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine državnim parlamentarcima na pitanja odgovaraju članovi Vijeća ministara, a predsjedavajući Zoran Tegeltija odgovarao je i na akutuelna pitanja o nabavci vakcina.

Zastupnik DNS-a Nenad Nešić tražio je konkretne informacije o vakcinisanju u BiH, a Tegeltija mu je odgovorio da BiH ima dogovorene i plaćene vakcine za 40 posto stanovništva.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

On je kazao kako je ranije najavio da će prve vakcine u našu zemlju doći do kraja prvog kvartala 2021. godine, a Nešić mu je odgovorio da je ranije najavljivao dolazak vakcina za kraj januara.

"Za te vakcine mi smo sve platili te čekamo isporuke. Nismo išli u sistem direktnih pogodbi dok nismo vidjeli da zajednički sistemi ne funkcionišu. Vlada FBiH tražila je još 100 hiljada doza ruske vakcine, kao i vakcina iz Kine. Ukupna trebovanja za direktne pogodbe su manje od 650 hiljada vakcina, što je mnogo manje nego što smo već ranije ispregovarali", kazao je Tegeltija.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Zastupnik SDS-a Mirko Šarović je kazao kako BiH još nema budžet koji je trebao već u prošloj godini biti usvojen, da je to posve nedopustivo jer u punom sazivu imamo Vijeće ministara.

"To će se odraziti na budžetsku 2021. godinu, a budžeta neće biti mjesecima", kazao je Šarović negodujući na odgovor koji je na jedno svoje pitanje dobio od Vijeća ministara.

Predrag Kožul (Foto: T. S./Klix.ba)
Predrag Kožul (Foto: T. S./Klix.ba)

Njemu je odgovorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazavši kakoje budžet na dnevnom redu današnje sjednice ovog organa izvršne vlasti, a da će do parlamentaraca doći do kraja februara. Kazao je i kako je Vijeće ministara u posljednjem periodu nižim nivoima vlasti uplatilo više od 40 miliona KM sredstava za borbu pritiv pandemije.

Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul problematizirao je izbor direktora i zamjenika direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Tegeltija mu je odgovorio da se čeka rasplet sudskog postupka koji se vodi.