{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TDR donirala dječije domove u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici

20.4.2012. u 13:26
7
0
TDR donirala dječije domove u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici
7
TDR donirala dječije domove u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici
Kako je najavljeno početkom godine, Tvornica duhana Rovinj (TDR), vodeći regionalni proizvođač cigareta, pokrenula je donacijski program u BiH. Novi društveno odgovorni program kompanije uključit će donacije raznovrsnim projektima, odabranim prema kriterijima izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro.
Prva ovogodišnja donacija u iznosu od ukupno 75.000 KM usmjerena je prema trima domovima za djecu bez roditeljske skrbi: Dječjem domu "Rada Vranješević" u Banjaoj Luci, Dječjem domu "Dom porodica" u Zenici i Stadlerovom dječjem dom "Egipat" u Sarajevu.

"TDR je već potvrdila svoju ulogu odgovornog člana zajednice u BiH. Naime, dugogodišnji smo partner Sarajevo Film Festivala. Ove smo godine željeli napraviti korak više u promicanju kulture izvrsnosti i solidarnosti. Pomoć nezbrinutoj djeci u dječjim domovima nametnula se kao prirodan prvi izbor", istaknuo je Marko Gračak, direktor tržišta BiH.

Dječji dom "Rаdа Vrаnješević" nalazi se u Bаnjoj Luci i trenutno ima 86 štićenika. Osigurava socijalno – zdravstvenu zaštitu, odgoj i obrazovanje te osposobljavanje za samostalan život i rad djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Svojom organizacijom, raznovrsnim aktivnostima i sadržajima, Dječji dom štićenicima nudi sve ono što bi im trebala osigurati obitelj. Kroz svakodnevni rad potiče se, prati i usmjerava psihofizički razvoj, otkrivaju se sklonosti i sposobnosti djece i mladih te se izgrađuje konstruktivan i aktivan odnos prema životu i društvenoj sredini.

Dječji dom "Dom porodica" u Zenici ima 128 štićenika. Dom je samostalna javna ustanova namijenjena zbrinjavanju djece i mladih do 18 godina starosti, koji nemaju adekvatnu roditeljsku skrb. Osnovna mu je djelatnost odgojno – obrazovni rad, a zapošljava 55 stručnih djelatnika od kojih mnogi žive u stanovima u sklopu Doma. Djeca su u domu podijeljena po uzrastu, a poseban odjel čini 20-ak beba do tri godine. Djeca iznad tri godine su podijeljena u grupe, nazvane porodicama (maksimalno 12 djece). Porodice u kojoj žive starija djeca imaju po jednog odgajatelja, dok one s mlađom djecom imaju po dva.

Stadlerov dječji dom "Egipat" osnovan je krajem 19. stoljeća u Sarajevu, trenutno ima 16 štićenika, a vodi ga red Sestre Služavke Malog Isusa. U radu s djecom sestre se trude učiniti prirodno ozračje obiteljskog života, što doprinosi liječenju rana, rastu i sazrijevanju ljudskog bića na tjelesnoj, psihičkoj i duševnoj razini. Odgoj djece je obiteljskog karaktera, gdje djeca unutar skupine pomažu jedni drugima u svakodnevnim aktivnostima. Većina djece su školskog uzrasta, te pohađaju osnovnu, odnosno srednju školu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: