{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TDR donirala dječije domove u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici

20.4.2012. u 13:26
7
0
TDR donirala dječije domove u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici
7
TDR donirala dječije domove u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici
Kako je najavljeno početkom godine, Tvornica duhana Rovinj (TDR), vodeći regionalni proizvođač cigareta, pokrenula je donacijski program u BiH. Novi društveno odgovorni program kompanije uključit će donacije raznovrsnim projektima, odabranim prema kriterijima izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro.
Prva ovogodišnja donacija u iznosu od ukupno 75.000 KM usmjerena je prema trima domovima za djecu bez roditeljske skrbi: Dječjem domu "Rada Vranješević" u Banjaoj Luci, Dječjem domu "Dom porodica" u Zenici i Stadlerovom dječjem dom "Egipat" u Sarajevu.

"TDR je već potvrdila svoju ulogu odgovornog člana zajednice u BiH. Naime, dugogodišnji smo partner Sarajevo Film Festivala. Ove smo godine željeli napraviti korak više u promicanju kulture izvrsnosti i solidarnosti. Pomoć nezbrinutoj djeci u dječjim domovima nametnula se kao prirodan prvi izbor", istaknuo je Marko Gračak, direktor tržišta BiH.

Dječji dom "Rаdа Vrаnješević" nalazi se u Bаnjoj Luci i trenutno ima 86 štićenika. Osigurava socijalno – zdravstvenu zaštitu, odgoj i obrazovanje te osposobljavanje za samostalan život i rad djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Svojom organizacijom, raznovrsnim aktivnostima i sadržajima, Dječji dom štićenicima nudi sve ono što bi im trebala osigurati obitelj. Kroz svakodnevni rad potiče se, prati i usmjerava psihofizički razvoj, otkrivaju se sklonosti i sposobnosti djece i mladih te se izgrađuje konstruktivan i aktivan odnos prema životu i društvenoj sredini.

Dječji dom "Dom porodica" u Zenici ima 128 štićenika. Dom je samostalna javna ustanova namijenjena zbrinjavanju djece i mladih do 18 godina starosti, koji nemaju adekvatnu roditeljsku skrb. Osnovna mu je djelatnost odgojno – obrazovni rad, a zapošljava 55 stručnih djelatnika od kojih mnogi žive u stanovima u sklopu Doma. Djeca su u domu podijeljena po uzrastu, a poseban odjel čini 20-ak beba do tri godine. Djeca iznad tri godine su podijeljena u grupe, nazvane porodicama (maksimalno 12 djece). Porodice u kojoj žive starija djeca imaju po jednog odgajatelja, dok one s mlađom djecom imaju po dva.

Stadlerov dječji dom "Egipat" osnovan je krajem 19. stoljeća u Sarajevu, trenutno ima 16 štićenika, a vodi ga red Sestre Služavke Malog Isusa. U radu s djecom sestre se trude učiniti prirodno ozračje obiteljskog života, što doprinosi liječenju rana, rastu i sazrijevanju ljudskog bića na tjelesnoj, psihičkoj i duševnoj razini. Odgoj djece je obiteljskog karaktera, gdje djeca unutar skupine pomažu jedni drugima u svakodnevnim aktivnostima. Većina djece su školskog uzrasta, te pohađaju osnovnu, odnosno srednju školu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: