{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tarik Jažić: Umjesto opservatorija, na Bistrik kuli ugostiteljski objekt

Klix.ba
24.5.2018. u 08:29
40
29
Tarik Jažić: Umjesto opservatorija, na Bistrik kuli ugostiteljski objekt
40
Tarik Jažić: Umjesto opservatorija, na Bistrik kuli ugostiteljski objekt
Tarik Jažić
Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila objekat od historijskog značaja, Bistrik kulu, u kojoj je bio smješten opservatorij, firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.
Tim povodom reagovao je Tarik Jažić iz Naše stranke:

"Bistrik kula kao ugostiteljski objekat izraz je nedostatka vizije Općine Stari Grad i nedostatka svijesti o vlastitoj važnosti za turizam i edukaciju na nivou koji prevazilazi državne granice. U Našoj stranci smo svjesni onoga čega Općina nije pa smo početkom maja podnijeli inicijativu u Skupštini Kantona kojom smo tražili da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo obrazovanja uspostave saradnju sa Astronomskim društvom Orion u cilju obnove opservatorija. Novčana sredstva bi obezbijedili Općina, Kanton i drugi donatori", naveo je Jažić.

Podatak da je obnova opservatorija predviđena i kantonalnim Planom o upravljanu zaštićenim pejzažom Trebević ide nam u prilog, dodao je.

"Uprkos tome, Općina je činjenicu da je upisana kao vlasnik objekta upotrijebila, bez javne rasprave i konsultacija s ekspertima i drugim nivoima vlasti, da ostvari vlastiti kratkoročni interes i dugoročnu štetu po sebe i druge. Nastavit ćemo iznalaziti načine da se opservatorij obnovi na starom ili iznova izgradi na novom mjestu", poručio je Jažić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: