Otvorena sezona klizanja
268

FOTO+VIDEO / Tara Michelle prva isprobala ledenu plohu u Zetri

Piše: M. Beker
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U sarajevskom olimpijskom kompleksu Zetra danas je otvorena sezona klizanja 2012/2013. Simboličnu vrpcu presjekli su gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i direktor KJP ZOI'84 Salko Hasanefendić.

"KJP ZOI'84 se ove godine potrudio da na vrijeme otvori sezonu klizanja. Grad Sarajevo svake godine daje podršku klizanju osiguravanjem sredstava za besplatne termine klizanja za djecu jer to njima predstavlja veliku radost. Besplatni termini će biti aktuelni do zatvaranja sezone klizanja, a o terminima ćemo se naknadno dogovoriti", rekao je gradonačelnik Behmen.

Grad Sarajevo će ove godine uložiti oko 100.000 maraka

"Do kraja novembra posjetiocima će biti na raspolaganju jedan besplatan termin klizanja tokom vikenda od 14:00 do 15:00 sati, dok će nakon novembra broj besplatnih termina biti povećan. Što se tiče komercijalnih termina najposjećeniji je onaj od 20:45 do 22:00 sati, dok je iza 22 sata ledena ploha namijenjena za treninge", istakla je Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI '84.

Čast da prva isproba ledenu plohu imala je jedanaestogodišnja djevojčica Tara Michelle Gliha iz Klizačko-koturaljskog kluba Olimp, koja je umjetničkim klizanjem oduševila prisutne, a nakon nje su na led izašli i članovi Hokejaškog kluba Stari Grad i Kluba brzog klizanja Bosna.

"Klizanjem se bavim šest godina jer mi se sviđa elegancija sporta. S obzirom na to da nemamo uvjete za treniranje ja sam zadovoljna kako nam ide. Zna biti naporno jer idem u redovnu i muzičku školu, ali pravilnom raspodjelom vremena sve se stigne", rekla je Tara Michelle koja je učestvovala na brojnim takmičenjima umjetničkog klizanja u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Nakon otvorenja, na ledenu plohu su stali i prvi posjetioci koji uživaju u ovom sportu. Srednjoškolci Danijel i Nadir kližu već godinama.

"Ovo je jedini sport koji nas ispunjava, a nije toliko skup. Nakon što završimo s nastavom i učenjem dođemo i kližemo", rekli su ovi srednjoškolci.

Što se tiče opreme za klizanje, organizatori ističu da je ima dovoljno. Brojevi klizaljki za iznajmljivanje su od onog najmanjeg 27 do broja 47, a uskoro bi trebali dobiti i noviju opremu.

Cijene klizanja i iznajmljivanja opereme do januara će koštati 4 marke, u januaru 5 maraka, dok će u febrauru i martu biti 3 marke. Cijena garderobe ostaje ista i iznosi 1 KM. Također, za sve one koji se budu željeli malo ugrijati na raspolaganju je bife koji radi od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.