Najmlađa članica petogodišnja Hena
139

Olimp oživljava olimpijski duh i stvara nove zvijezde na ledu

Piše: Adisa Pobrić
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kada je 1984. godine Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara Amila Šabić, Jasenka Perović i Renata Herenda, tada desetogodišnje djevojčice, predstavljale su našu zemlju na tom prestižnom takmičenju, ali i na brojnim manifestacijama umjetničkog klizanja u bivšoj državi u godinama prije i poslije Olimpijade. Danas ove tri žene, kojima sport nije primarno zanimanje, iz ljubavi prema klizanju volonterski podučavaju članove kluba Olimp.

"Sarajevo je olimpijski grad, ali je malo onih koji rade na oživljavanju olimpijskog duha u djeci i mladima", kaže Tea Barbić, trenerica KKK Olimp. "U posljednje vrijeme mnogo se govori o organizaciji nove zimske olimpijade, ali se takve priče najčešće koriste u dnevnopolitičke i predizborne svrhe. Mi radimo na tome da umjetničko klizanje u našem gradu zaista zaživi, po uzoru na osamdesete - zlatne godine bh. sporta".

Olimp je jedini klizački klub u našoj zemlji u kojem mališani mogu učiti vještine umjetničkog klizanja. Imaju 20 članova, od koji 15-ak aktivno trenira u klubu. Najmlađa je Hena Uzunović koja ima pet godina, a u Sarajevo je došla iz Moskve, gdje je počela trenirati. Najstarija klizačica je 21-godišnja Naida Akšamija, a u klubu ima i djece nekada uspješnih klizača i klizačica, koja su krenula stopama svojih roditelja.

Tokom zimskog perioda, otprilike do marta, klizači treniraju na ledu, dok ostatak godine imaju kondicione treninge, treninge baleta i gimnastike.

"Činimo sve kako bi bili aktivni cijele godine, a na ljetnom raspustu najčešće idu na pripreme u zemlje regiona", izjavila je Barbić za Klix.ba. "Idejna zamisao u organizaciji kluba su aktivnosti tokom cijele godine."

Treninge baleta u Olimpu vodi Lejla Ustamujić, kondicione treninge Tea Barbić, a treninge na ledu Šabić, Perović, Herenda i Barbić. Svi koji rade u klubu posao obavljaju volonterski.

"Žalosno je što imamo jako lošu komunikaciju sa Klizačkim savezom BiH, od kojih ne dobijamo nikakvu pomoć i to predstavlja veliku kočnicu. Umjetničko klizanje je izuzetno lijep, zahtjeva, ali i skup sport. Iznajmljivanje ledene plohe puno košta, a naše finansiranje svodi se na članarine i rijetke donacije entuzijasta", navodi naša sagovornica. U bivšoj državi troškove vezane uz umjetničko klizanje je pokrivao Klizački savez Jugoslavije, Olimpijski komitet, ZOI '84 i druge institucije. Olimpu danas pomaže jedino Općina Stari Grad, ali oni ipak planiraju u februaru 2013. organizovati manifestaciju Sarajevo Olimp Trophy.

Svi mališani koji žele da se pridruže školi klizanja i zaljube se u umjetničko klizanje mogu se prijaviti telefonom na brojeve 061/222-836 i 062/562-816 ili putem e-maila [email protected].