BiH
70

Tanja Fajon: SSP bi mogao stupiti na snagu u junu, bezvizni režim ostaje

FENA
Tanja Fajon (Foto: Arhiv)
Tanja Fajon (Foto: Arhiv)
Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je danas u Sarajevu da se nada da će u junu stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, za što je danas preporuku dalo Vijeće Evropske unije.

Naglasila je da bi bio veliki uspjeh ako bi Bosna i Hercegovina do kraja ove godine predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Upitana o mogućnosti ukidanja bezviznog režima za bh. građane, Fajon je odgovorila da zasad nema takve opasnosti i da je optimist da će tako i ostati.

Ona tvrdi da bi to bio veliki korak nazad za BiH ali i za EU, te je pozvala bh. vlasti da u dijalogu s Briselom učine sve što je moguće da građane upoznaju o ograničenju slobode kretanja.

Fajon je istakla da je broj lažnih azilanata iz svih zemalja zapadnog Balkana alarmantan, mada BiH nije prva na toj listi, te da je situacija u EU vrlo nepovoljna kada je u pitanju sloboda kretanja, zbog velikog pritiska nacionalističkih i ekstremističkih stranaka koje traže zatvaranje granica EU, a ne njihovo otvaranje.