Službena posjeta
107

Tanja Fajon: Slovenija će BiH ponuditi stručnjake za reforme na putu ka EU

S. Š. U.
Ministrica vanjskih poslova Slovenije najavila tehničku pomoć BiH na putu ka EU (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova Slovenije najavila tehničku pomoć BiH na putu ka EU (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šefica diplomatije Republike Slovenije Tanja Fajon danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Tom prilikom, sastala se sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Turković je na početku obraćanja nakon sastanka kazala kako je djelovanje Fajon dalo snagu građanima BiH i nadu za kandidatski status za što se ona borila u Evropskom parlamentu.

Razgovarale su i o ruskom utjecaju u BiH te o procesu formiranja vlasti u državi nakon izbora, kao i o kršenju odluka Ustavnog suda, ali i o problemu isplate devizne štednje.

"Raduje me da sam danas u Sarajevu i BiH, posebno zato što danas govorim prvi put nakon što je BiH dobila status kandidata i iskreno čestitam držvljanima BiH na tome", kazala je Fajon.

Istakla je kako je Slovenija ponudila BiH svoje stručnjake iz raznih oblasti kako bi država što brže provela reforme koje zahtjeva EU.

"Slovenija je pružila ruku i tu je da ponudi stručnu pomoć BiH koja će se na tom putu susreti sa izazovima i zahtjevnim reformama unutar države. Iskoristite priliku koja vam je pružena. Od BiH zavisi kako će stisnuti tu ruku",istakla je slovenačka ministrica.

Podsjetila je da je na državnim institucijama da odrade svoj dio posla kako bi država što prije išla dalje na svom putu ka EU.

"Nakon dodjele statusa, institucije BIH morat će uraditi svoj dio zadatka i ispuniti 14 ključnih prioriteta koje je odredila Evropska komisija, koje će omogućiti početak pristupnih pregovora. Posebno ćete morati raditi na vladavini prava i slobodi medija", naglasila je Fajon.

Tanja Fajon tokom službene posjete BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tanja Fajon tokom službene posjete BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)

Govorila je i o trgovinskoj razmjeni Slovenije i BiH.

"Razgovarale smo o bilateralnim odnosima koji su tradicionalno dobri i bez većih otvorenih pitnja. Imamo u BiH oko 100 preduzeća koja zapošljavaju oko 15.000 građana BiH. Robna razmjena je sve veća", istakla je.

Kasnije tokom dana Fajon će se sresti i sa predstavnicima privrednika, akademske zajednice i civilnog društva.

"Slovenija je ponudila veliku pomoć stipendijama pa oko 1.500 studenata iz BiH i regiona ima besplatno školovanje u Sloveniji", kazala je Fajon.

Najavila je da će Slovenija pružiti tehničku pomoć BiH na putu države ka EU.

Odgovorila je ministrica i na pitanje o sigurnosnim izazovima te obilježavanju 9. januara u BiH kao i kako EU može pomoći BiH u tom segmentu.

"Ruska agresija u Ukrajini je promijenila svijet i cijela Evropa je pred velikim izazovom. Upoznata sam s tim da je povećan ruski utjecaj na ovom području i rekla bih da je jedinstvo ključno u odgovoru od početku ove agresije, a kroz pregovaranje sa Makedonijom i Kosovom jer su zemlje Zapadnog Balkana visoko na agendi Evropske unije. Ključna je dinamika da se unutar BiH nakon formiranja vlasti nastavi na evropskom putu", mišljenja je Fajon.

Fajon će se danas sastati i sa članovima Predsjedništva BiH.