BiH
0

Taksisti u Zenici protestuju iduće sedmice

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nelegalni prijevoz i neaktivnost na poduzimanju zakonskih radnji nadležnih institucija natjerale su taksiste Zeničko-dobojskog kantona da naredne sedmice stupe u protest upozorenja.

Nelegalni prijevoz u Zenici je sve aktivniji iz dana u dan, a taksisti koji su prijavljeni i koji uredno izvršavaju svoje obaveze prema Općini, a i Savezu taksista, dovode svoju egzistenciju u pitanje.

Predsjednik Udruženja taksista Zeničko-dobojskog kantona Kasim Džulić izjavio je da je ovaj protest neophodan kako bi se riješile neke stvari u ovom gradu, odnosno, da se pokrene vlast u suzbijanju "rada nacrno".

"Danas je sve više onih koji obavljaju nelegalan prijevoz ljudi, a na području općine Zenica ima ih oko 500. Sudstvo, inspekcija, policija i drugi organi vlasti ne pridaju dovoljno pažnje rješavanju ovog problema", izjavio je Džulić.

Đulić je još istakao da je nekolicini vozača koji bespravno obavljaju funkcije taksista, izrečeno nekoliko naloga, ali nikome do danas nije izrečena kazna oduzimanja vozila, što je prema zakonu u nadležnosti inspekcije ukoliko se ustanovi ponovljeni prekršaj.

Iz Udruženja taksista se nadaju da će vlast poduzeti odgovarajuće mjere te da će moći osigurati sebi sigurnu egizstenciju i da će normalno moći obavljati svoj posao, a podršku na današnjoj konferenciji Zeničanima su pružili i predsjednici taksi udruženja iz Visokog i Tešnja, Izet Lemeš i Fehim Muslija.