Ne dajte da vas varaju
3

Taksista uzeo "fiksnih" 20 KM za vožnju sa Sarajevskog aerodroma

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Taksista Sarajevo taxija Muhamed Džebo naplatio je u četvrtak vožnju od Sarajevskog aerodroma do naselja Čengić-Vila 20 KM, ne paleći taksimetar, kazavši mušteriji da je fiksna cijena sa aerodroma 20 KM. Učinio je to u potpunosti mimo zakona.

O ovom problemu i krađi turista koji dolaze u Sarajevo govori se već godinama, a eto još uvijek se dešava da taksisti određuju cijenu mimo taksimetra, koji su, inače, kako nam je potvrdio predsjednik Udruženja Sarajevo taxi Enver Suljagić, dužni uključiti čim pokrenu automobil, a onda naplatiti vožnju u skladu s onim što piše na taksimetru. Čitatelj portala Klix.ba poslao nam je račun, uz broj vozila (5518) i ime taksiste.

"Vozač mi je rekao da ne pali taksimetar i da je fiksna cijena sa aeordroma 20 KM. Inače, od moje zgrade na Čengić-Vili do aerodroma vožnja košta 6-7 KM. Pitao sam taksistu je li to zvanična cijena i da li tako svi rade, na što je rekao da jeste samo za aerodrom", napisao nam je čitatelj.

Predsjednik Udruženja Sarajevo taxi Enver Suljagić ističe da se cijena jedino može dogovarati kad je riječ o prtljagu, odnosno hoće li to biti tri ili četiri KM. Za sve ostalo mjerodavan je isključivo taksimetar, uz napomenu da se jedna torba ili kofer ne naplaćuju.

Račun sa
Račun sa "fiksnom" cijenom koji nam je poslao čitatelj
"Nijedan građanin nije dužan platiti vožnju ukoliko taksista traži novac mimo taksimetra. U situacijama poput ove koju ste naveli građani mogu i trebaju kontaktirati nadležnu kantonalnu inspekciju, prvu policijsku stanicu ili policajca na ulici, te pozvati udruženje Sarajevo taxi na broj 033/523-156. Potrebno je stoga da uzmu račun od taksiste kako bi imali dokaz i kako bi im novac mogao biti vraćen. Taj račun mogu profaksati udruženju uz nekoliko rečenica i mi ćemo poduzeti odgovarajuće mjere i izreći sankcije taksisti u skladu s našim pravilnikom. Vašem čitatelju savjetujem da slučaj prijavi i inspekciji i našem udruženju", rekao je Suljagić za Klix.ba.

Dodao je kako je ružna praksa taksista na aerodromu jedno vrijeme bila prestala, ali da im je u posljednje vrijeme opet prijavljeno nekoliko situacija kakvu je imao naš čitatelj. "Mi se borimo protiv takvih pojava i učinit ćemo sve da ih bude što manje, odnosno da ih nikako ne bude", zaključio je Suljagić.