Početak suđenja
65

Tajna respiratora od "Srebrene maline": Ko od Novalića želi napraviti Sanadera?

I. Č.
Premijer Fadil Novalić napušta današnje ročište (Foto: T. S./Klix.ba)
Premijer Fadil Novalić napušta današnje ročište (Foto: T. S./Klix.ba)
Federalni premijer Fadil Novalić i drugi optuženi u predmetu "Respiratori" sjeli su danas na optuženičku klupu Suda BiH i izjasnili se da nisu krivi, da bi potom glavna advokatica odbrane Vasvija Vidović misteriozno upozorila da neko želi napraviti slučaj "Sanader" u Bosni i Hercegovini.

"Tužilaštvo je znalo šta se dešava iza scene"; "Ovdje je politička pozadina"; "Ne aludiram na NN osobe"; "Prije ulaska BiH u EU treba jedan slučaj velike korupcije"; "Krivnja se dokazuje u medijima"; "Ovo je daleko od onoga kakav je slučaj Sanader"...

Bile su to samo neke od poruka advokatice Vasvije Vidović nakon što je završeno ročište na kojem su se svi optuženi izjasnili da nisu krivi, nakon čega će predmet ići pred drugo sudsko vijeće koje u narednom periodu treba zakazati početak suđenja.

Paralela između slučajeva bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i aktuelnog premijera Fadila Novalića nije slučajna, prvenstveno zbog toga što se u ovdašnjim pravosudnim sistemima rijetko sudski progone ljudi na vrhuncu moći.

Treba pritom imati na umu da slučaj Sanader u Hrvatskoj još uvijek nije pravomoćno okončan, iako je prvo suđenje počelo još u aprilu 2012. godine, a u martu 2013. donesena nepravomoćna presuda. Vrhovni sud je u julu 2015. godine ukinuo presudu.

Sanader je nakon ponovljenog suđenja u novembru 2020. prvostepeno osuđen na osam godina zatvora. Njemu i njegovoj porodici treba biti oduzeta stečena imovinska korist. Afera je nazvana "Fimi medija", prema firmi preko koje su izvlačili novac.

Aferu "Fimi medija" su hrvatski mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera. Tokom suđenja je saslušano blizu 150 svjedoka. Sanadera i njegove saradnike teretilo se za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija.

No, vratimo se na aferu "Respiratori", za koju će u narednih tridesetak dana biti zakazan glavni pretres na Sudu BiH.

Vidović je očito željela naglasiti da će se u predmetu "Respiratori" pokušati forsirati Novalićeva krivica da bi BiH na putu ka EU imala alibi da u svom pravosudnom sistemu nema nedodirljivih, bez obzira na njihov položaj.

Postavlja se pitanje da li vladajuća politička garnitura uopće želi put BiH ka EU i šta će biti ukoliko Tužilaštvo BiH uspije dokazati tvrdnje iz optužnice?

"Sudski proces će definitivno trajati dugo", kazala je advokatica koja zastupa firmu Srebrena malina Adna Dobojlić, dodavši da je Tužilaštvo predložilo dosta svjedoka i da poslije odbrana dolazi na red sa svojim svjedocima.

Sporne respiratore je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite, na čijem čelu je bio Fahrudin Solak, uvezla kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića. Vrijednost 100 respiratora bila je 10.530.000 KM.

Pored premijera Novalića, optuženi su ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pranje novca.

Terete se, pored toga, za krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i nezakonitosti vezanih za finansijske izvještaje.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.