Krug 99
24

Taib Spahić: Policijske agencije u BiH dobro rade svoj posao

Anadolija
Taib Spahić (Foto: Anadolija)
Taib Spahić (Foto: Anadolija)
O temi "Da li je reforma policije postigla cilj: sigurnost građana?" na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio je direktor Policijske akademije FBiH Taib Spahić. On je kazao da postoje dvije vrste reformi: reforme policije i reforme policijskih struktura.

"Kada je u pitanju reforma takozvane strukture policijskih organizacija, možemo kazati da smo uspjeli da izvršimo tu reformu, odnosno da izvršimo promjenu strategije policijskog djelovanja. Kad je u pitanju reforma policijskih struktura, tu smo završili prvu fazu", kazao je Spahić.

On je istakao da je sama reforma policije u BiH imala tri osnovna cilja: politički, operativni i sigurnosni.

"Kada govorimo o političkom cilju policije, on je u potpunosti ispunjen samom činjenicom da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Za operativni cilj se može kazati, za nivo BiH, da je izvršeno donošenje dva krovna zakona. Zakon o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Zakon o neovisnim nadzornim tijelima policijske strukture. Dakle, završena je reforma za nivo BiH. Kad je u pitanju sigurnosni cilj, možemo kazati da će on biti uspostavljen tek nakon ustavnih reformi, odnosno nakon što se završi druga faza reforme policije u skladu sa principima Evropske komisije, koje podrazumijevaju daljnju depolitizaciju policije, formiranje krovnog zakona za policiju i budžeta na nivou države i sve što treba da rezultira jedinstvenom političkom strukturom", izjavio je Spahić.

On je dodao kako smatra da 19 policijskih agencija u BiH dobro rade svoj posao u odnosu na sigurnosno stanje u državi i statističke podatke. Napomenuo je da će tek formiranjem jedinstvene političke strukture i uvezivanjem policije u jedinstveni sistem moći biti izvršena sinhronizacija objektivne i subjektivne sigurnosti.

"Ono što je nama dalje raditi s ciljem postizanja bolje sigurnosti jeste odgovoriti na pitanje koliko je koordinacija, kao mehanizam funkcionisanja policijskih struktura, dovoljna da osigura zadovoljavajući nivo sigurnosti? Reforma policije se mora do kraja završiti nakon ustavne reforme, mora se formirati jedinstvena politička struktura i moraju se donijeti odgovarajući sistemski zakoni za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Moramo nastaviti sa evroatlanstkim integracijskim procesima", kazao je direktor Policijske akademije FBiH Taib Spahić.

Taib Spahić je autor pet samostalnih knjiga, tri knjige poezije i koautor više knjiga koje su prevedene na druge jezike.