|

Tahirović: Očekujemo da Haški sud uskoro donese odluku o vraćanju Šešelja u pritvor

Tahirović: Očekujemo da Haški sud uskoro donese odluku o vraćanju Šešelja u pritvor
0
F
FENA
4.12.2014. u 12:04
4
komentara
0

dijeljenja
Tahirović: Očekujemo da Haški sud uskoro donese odluku o vraćanju Šešelja u pritvor Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Očekujemo da bi Haški tribunal mogao prije prazničnih odmora donijeti odluku kojom bi Vojislav Šešelj bio vraćen u pritvor, a očekujemo i da će Srbija u skladu s tim postupiti i vratiti Šešelja u pritvorsku jedinicu, s obzirom na to da je najavio da se dobrovoljno neće vratiti, kazao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.
Komentirajući za Fenu Šešeljeve izjave nakon puštanja na privremenu slobodu, Tahirović je dodao da je "to poznata Šešeljeva retorika i dok je boravio u Ševeningenu, na suđenju i prije toga".

"On nastavlja s tom retorikom i ne misli mijenjati svoj nastup i tu se ništa ne može promijeniti", ističe Tahirović.

Tužilaštvo Haškog suda uložilo je zahtjev za vraćanje Šešelja u pritvorsku jedinicu te Tahirović izražava očekivanje da će sud imati razumijevanje i da će se to desiti prije novogodišnjih i božićnih praznika.

"Očekujemo da će to biti riješeno do 22. decembra, kada su najavili da odlaze na odmore zbog praznika, jer u praksi je to bilo i u slučaju hrvatskog generala Mladena Markača da je u roku od sedam dana donesena odluka, i očekujem da će se to desiti i sada", kazao je Tahirović.

Podvlači da je "nažalost, ekskluzivno pravo Haškog tribunala da odluči kada će raspravljati o tome", ali se nada da neće pustiti da žrtve i dalje slušaju Šešeljeve nastupe koji duboko vrijeđaju žrtve genocida u Srebrenici, kao i sve žrtve u BiH, ali i u Hrvatskoj.

Savez logoraša u BiH osuđuje postupak sudskog vijeća Haškog tribunala kada je u pitanju puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja.

"To je još jedan u nizu udaraca i ponižavanja žrtava kako u BiH, tako i van BiH. Šešelj kakav je bio 90-ih takav je bio i u Haškom tribunalu, a takav je i na privremenoj slobodi", ocjenjuje u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Savez logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ovaj savez je mišljenja da je "Šešelj veći problem Srbiji i da se Srbija mora očitovati i dokazati da li je na putu suživota, tolerancije i pomirenja ili je na putu nacionalizma i ide Šešeljevim stopama u ono vrijeme kada je on vršio zločine kako u BiH, tako i u Hrvatskoj".

"Osuđujemo postupak puštanja na slobodu haškog optuženika, makar to bila i privremena, makar to bilo i zbog bolesti. Mnoge žrtve, nažalost, nisu imale priliku ni da kažu da su bile bolesne. Imamo toliko situacija gdje je otac molio za sina, majka za kćerku, zbog bolesti da se ne vrši mučenje, ubijanje, silovanje, a svi oni koji su radili po uputstvima i direktivama Šešelja i sličnih su izvršavali ta zlodjela bez obzira na zdravstveno stanje žrtve", potcrtao je Mešković.

Savez logoraša u BiH, dodao je, očekuje da će doći do ponovnog vraćanja u pritvorsku ćeliju ovog haškog optuženika.

Predsjednica Udruženja građana "Srebreničke majke" Hatižda Mehmedović kazala je Agenciji Fena da je puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja nagrađena Srbija i oslobođena od odgovornosti za agresiju na BiH, a njeni zločinci od kazne.

Mehmedović je, komentirajući Šešeljeve izjave koje daje nakon puštanja na privremenu slobodu, naglasila da je "Haški tribunal omogućio Šešelju da daje takve izjave".

"Vjerovali smo u sudove i očekivali da Sud donosi pravične kazne, ali Sud proizvodi svo zlo. Nismo od Suda očekivali da nam vrati naše najmilije, ali smo očekivali da donosi pravedne presude, ali Sud proizvodi svu netrpeljivost, svu nepravdu i sve zločine koji će se događati u narednom periodu, jer to daje podsticaj mlađim generacijama", smatra Mehmedović.

Izražava sumnju da će se Šešelj vratiti u haški zatvor jer je i sam rekao da se neće dobrovoljno vratiti.

"Ne vjerujem da će se ikada Šešelj vratiti u zatvor. Pitam se zbog čega su ga pustili. Znači više se pažnje posvećuje zločincima nego žrtvama. Ako je trebalo da se liječi on je to mogao i tamo uraditi, jer mislim da je tamo savremenija medicina, ali to je samo priča za malu djecu. A žrtve samo mogu da pate", kazala je Mehmedović.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...