BiH
47

"Šešelju je dozvoljeno da napravi cirkus od suda u Hagu"

Piše: E. F.
Okrugli sto u Sarajevu
Okrugli sto u Sarajevu
Nakon što je Vojislav Šešelj, optužen za ratni zločin pred Tribunalom u Hagu, pušten na privremenu slobodu uprkos činjenici da mu nakon sudskog procesa u trajanju od 11 godina nije izrečena presuda, danas je u Sarajevu organiziran okrugli sto o temi "Da li je ICTY izgubio kredibilitet - puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu?".

Suad Kurtćehajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predstavnice udruženja Majke Srebrenice i Žene Podrinja danas su bili rijetki učesnici ovog okruglog stola.

Nažalost, malo interesovanja za ovu tematiku koja se itekako tiče naše zemlje pokazali su međunarodni zvaničnici, predstavnici političkih partija, kao i diplomatskog kora. Izuzetak je svakako bila predstavnica Ambasade Srbije u našoj zemlji, koja je također prisustvovala ovom okupljanju.

Kurtćehajić je na samom početku diskusije na ovom okruglom stolu kazao kako je svijet osudio zločince kada je to htio.

U ovom slučaju nije bilo tako.

"Međunarodni sud u Nimbergu, koji je osnovan 1945. godine, za samo deset mjeseci proveo je sudski proces protiv 24 najznačajnijih nacista. I nije bilo dogovoreno jer je među njima bilo i onih koji su oslobođeni. Ovdje imamo situaciju da sud vodi postupak protiv Šešelja 11 godina i baš onda kada treba da mu se izrekne presuda dođe do izuzeća jedinog sudije koji zapravo smatra da se mora odgovarati po komandnoj odgovornosti“, kazao je Kurtćehajić.

Prema njegovim riječima, Amerikancima je u vrijeme Nimberga bilo u interesu da osude naciste pa su protiv njih okupili najjače stručnjake. Ovdje to nije slučaj već je dopušteno da čovjek pravi cirkus od cijelog suđenja.

Sada, kako je kazao Kurtćehajić, Šešelj je pušten da umre i ne dočeka presudu koja je morala biti davno donesena. Naime, novom sudiji koji preuzima predmet potrebno je dvije godine da se upozna sa Šešeljevim slučajem. Tako je, smatra Kurtćehajić, ugožena mogućnost da se revidira i donese drugačija presuda u Hagu, a kada je riječ o slučaju agresije Srbije na BiH.

"Dakle, Šešelj je bio nosilac ideja Dobrice Ćosića i ono što je ogromna greška Haga jeste to što se ta njihova politika nije raskrinkala. Ono što vidimo u djelovanju Haga jeste da se ljudi koji pripadaju Srbiji oslobađaju i na taj način se učvršćuje njihov stav da Srbija nema veze sa ratom u BiH i da se nije radilo o agresiji već o građanskom ratu. Tako ovdje politika ima svoje prste “, kazao je Kurtćehajić.

No, to je i razumljivo s obzirom na to da su državnici Velike Britanije u vrijeme agresije na BiH dopustili da se dese zločini u BiH, jer, kako su i sami tada izjavljivali, primarni interes je bio da se očuva kršćanska BiH, kaže Kurtćehajić.

"Ja sam u svojim rukama imala Izvještaj Francuskog parlamenta za BiH sačinjen u to vrijeme, u kojem je jasno stajao stav Francuske da se u sukob u BiH ne treba miješati, da se puste plemena da se poubijaju i da su Srbi nadmoćni kada je riječ o oružju.

Dakle, oni su imali podršku za sve. Ono što je sada problem jeste da nakon svega njihove tekovine ostaju ovdje i za 20 godina mladi u Republici Srpskoj će voljeti tu Republiku i neće smatrati da je nastala na zločinu, a to će se destiti zato što presude nisu donesene i zločini nisu kažnjeni. Tako se zlo više neće razlikovati od dobra“, kazala je Hotić.

Slično misli i Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja.

"Ono što se desilo sa presudama u Hagu u posljednjih godinu dana, dakle od početka godine pa do Šešelja, može se samo nazvati cirkusom. Svi znamo da on nije pušten na privremenu slobodu. Njega više ništa ne može vratiti u Tribunal, kaže ogorčena Sinanović.

Zaključci sa današnjeg sastanka bit će proslijeđeni sudu u Hagu i to kao stav civilnog društva i intelektualaca u našoj zemlji.