{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić u Parlamentu: Intenzivirati saradnju

F
6.7.2011. u 18:25
0
1
Tadić u Parlamentu: Intenzivirati saradnju
0
Tadić u Parlamentu: Intenzivirati saradnju
Srbija i Bosna i Hercegovina moraju intenzivirati međudržavnu saradnju, istaknuto je tokom današnjeg susreta članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.
"Elementarni uslov koji Parlamentarna skupština BiH mora ispunjavati je da čuva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. U proteklih 16 godina ona je tu zadaću vrlo uspješno ispunila, rekao je, otvarajući sastanak, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić.

Dodao je da nije dobro da su odnosi dviju prijateljskih zemalja u zastoju i da ubuduće saradnju i Bosne i Hercegovine i njenih entiteta treba dodatno razvijati.

Po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića, nije dobro da se Savjet za međudržavnu saradnju dviju zemalja posljednji put sastao u februaru 2005., a da se posljednji kontakt dvaju državnih parlamenata desio u februaru 2009. godine
tim prije što dvije zemlje imaju identične prioritete, ali i niz otvorenih pitanja - pitanje državne granice, prije svega u području Janje, sukcesije, stare devizne štednje u Invest banci Beograd, korištenja hidroenergetskih potencijala na Drini i brojna druga.

Po riječima predsjednika Borisa Tadića, Srbija potpuno uvažava faktičko stanje i integritet Bosne i Hercegovine i poticat će svako kompromisno rješenje i dogovor naroda i građana koji žive u BiH.

Istovremeno, rekao je on, Srbija će graditi prijateljsku politiku prema Bosni i Hercegovini i snažno poticati njen put prema Evropskoj uniji jer je to u interesu svake zemlje regiona, kao što je i put Hrvatske i Srbije prema EU od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Tadić danas se mogao upoznati i s viđenjem budućih odnosa dviju zemalja koje su ponudili zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović i Sulejman Tihić, kao i zamjenici predsjedavajćeg Predstavničkog doma Milorad Živković i Božo Ljubić.

Zajednički imenitelj njihovih nastupa je naglašena potreba za regionalnim povezivanjem i što brže suočavanje s otvorenim pitanjima, ali ne tako što će se stari problemi rješavati na stari način nego uvažiti savremena stremljenja prijateljskih zemalja i nove odnose koji su uspostavljeni tokom protekle dvije decenije, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: