BiH
0

Tadić u Parlamentu: Intenzivirati saradnju

FENA
Srbija i Bosna i Hercegovina moraju intenzivirati međudržavnu saradnju, istaknuto je tokom današnjeg susreta članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

"Elementarni uslov koji Parlamentarna skupština BiH mora ispunjavati je da čuva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine. U proteklih 16 godina ona je tu zadaću vrlo uspješno ispunila, rekao je, otvarajući sastanak, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić.

Dodao je da nije dobro da su odnosi dviju prijateljskih zemalja u zastoju i da ubuduće saradnju i Bosne i Hercegovine i njenih entiteta treba dodatno razvijati.

Po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića, nije dobro da se Savjet za međudržavnu saradnju dviju zemalja posljednji put sastao u februaru 2005., a da se posljednji kontakt dvaju državnih parlamenata desio u februaru 2009. godine tim prije što dvije zemlje imaju identične prioritete, ali i niz otvorenih pitanja - pitanje državne granice, prije svega u području Janje, sukcesije, stare devizne štednje u Invest banci Beograd, korištenja hidroenergetskih potencijala na Drini i brojna druga.

Po riječima predsjednika Borisa Tadića, Srbija potpuno uvažava faktičko stanje i integritet Bosne i Hercegovine i poticat će svako kompromisno rješenje i dogovor naroda i građana koji žive u BiH.

Istovremeno, rekao je on, Srbija će graditi prijateljsku politiku prema Bosni i Hercegovini i snažno poticati njen put prema Evropskoj uniji jer je to u interesu svake zemlje regiona, kao što je i put Hrvatske i Srbije prema EU od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Tadić danas se mogao upoznati i s viđenjem budućih odnosa dviju zemalja koje su ponudili zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović i Sulejman Tihić, kao i zamjenici predsjedavajćeg Predstavničkog doma Milorad Živković i Božo Ljubić.

Zajednički imenitelj njihovih nastupa je naglašena potreba za regionalnim povezivanjem i što brže suočavanje s otvorenim pitanjima, ali ne tako što će se stari problemi rješavati na stari način nego uvažiti savremena stremljenja prijateljskih zemalja i nove odnose koji su uspostavljeni tokom protekle dvije decenije, saopćeno je.