BiH
0

Špirić i Tadić: Unaprijediti ekonomsku saradnju

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića s kojim je razgovarao o mogućnostima razvijanja dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz Vijeća.

Ocijenjeno je da prijateljski susreti i kontinuiran dijalog doprinose ukupnom napretku bilateralnih veza, dobrosusjedskoj saradnji i iniciranju aktivnosti za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Republike Srbije.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio da se ekonomska saradnja BiH i Srbije razvija u dobrom pravcu, ali da ima prostora za njeno daljnje unapređenje.

Naglasio je potrebu formiranja zajedničke komisije za ekonomsku saradnju BiH i Srbije, čijim bi se redovnim sastajanjem omogućio napredak sveukupne ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Špirić je izrazio interes BiH za potpisivanje memoranduma o saradnji BiH i Srbije u oblasti evropskih integracija, kao i potpisivanje bilateralnog sporazuma o regionalnoj saradnji u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (EU).

Predsjednik Tadić istakao je da Srbija želi da izgrađuje najbliže prijateljske odnose sa BiH.

Podsjećajući da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Tadić je naglasio da je za njegovu zemlju prihvatljivo sve što dogovore tri naroda i dva entiteta u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o daljem unapređenju saradnje u okviru regionalnih i međunarodnih inicijativa, saopćeno je.