BiH
8

Tadić o "dva papka": Desilo se sve što je premijerka na snimku rekla

Klix.ba
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić u intervjuu srbijanskom magazinu Afera komentarisao je trenutnu ekonomsku i političku situaciju u Republici Srpskoj.

Dotakao se i afere "dva papka", odnosno snimka u kojem premijerka Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS, te kazao da su vanredni izbori jedini lijek za rješavanje nagomilanih problema, ali da oni imaju smisla samo ako istovremeno budu održani i prijevremeni predsjednički izbori.

"Vrijeme je pokazalo da većina problema nastaje u tom kabinetu. Uostalom, kriza Narodne skupštine RS izazvana kupovinom poslanika tzv. aferom 'papak', kreirana je u kabinetima izvršne vlasti, koje su po svaku cijenu htjele da produže svoj mandat iako nisu imale dovoljnu podršku građana, pa su zbog toga kupovali poslanike opozicije", kazao je Tadić.

On je podsjetio da je to objavljivanjem tajnog snimka razgovora premijerke Cvijanović sa njenim saradnicima čula sva javnost u RS.

"Ona jasno kaže kako imaju problem sa dvojicom 'papaka', poslanika na koje su sigurno računali, ali da to nije problem jer će kupiti druge poslanike. Vlast pokušava da demantuje taj snimak i da ga prikaže kao montiran, ali se na kraju u stvarnosti dešava sve ono što je na snimku rekla premijerka", objasnio je Tadić.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna vlast u RS-u skoro potpuno je podređena interesima nekoliko grupa ljudi okupljenih oko vrha SNSD-a.

"Mi ostali koji živimo u Republici Srpskoj sve manje verujemo u to da nam institucije RS mogu bilo šta bitno pomoći u rješavanju brojnih kriza i problema", istakao je Tadić.