BiH
1

Tadić o dolasku lidera u BiH: Svako dobro želim narodu koji će trpjeti neku od tih inicijativa

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić kazao je uoči održavanja sastanka regionalnih lidera u Sarajevu da želi svako dobro onom narodu koji će trpjeti neku od tih inicijativa.

Tadić je kazao da je prije nekoliko godina, kada je vidio fotografiju Nikole Špirića i Hašima Tačija na jednom od tih sastanaka u Sloveniji, imao neku vrstu otpora. To je obrazložio činjenicom da je pristup očito takav da unaprijed nameće neke koncepcije koje nisu prošle kroz ovaj sistem.

On je rekao da su svaki sastanak i svaka inicijativa, ukoliko ne narušavaju ravnotežu u ovoj zemlji, dobrodošli, ali da se nada kako će ti ljudi bit više u službi politike dobra nego u službi nekih politika koje su u kontinuitetu zastupali posljednjih 25 ili 30 godina“.

"Svako ja njima dobro želim, a najviše dobra želim onom narodu koji će sutra morati trpjeti neku od tih inicijativa", zaključio je Tadić.

Sarajevo će 28. i 29. maja bit domaćin regionalnog samita šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz proces Brdo Brijuni. Sudionici ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Evropske unije, koristeći podršku i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao članica EU.

Proces Brdo-Brijuni su 2013. godine pokrenule Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Ova inicijativa predviđa da se okupe predsjednici država jugoistočne Evrope s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU koja tako i sama postaje sudionik dijaloga.