BiH
0

Tadić i Bećirović na Skupštini Interparlamentarne unije u Bernu

FENA
U Bernu, Švicarska, sinoć je počela 125. Skupština Interparlamentarne unije na kojoj se okupilo oko 1.400 učesnika iz 130 zemalja sa svih kontinenata svijeta.

Kako je saopćeno danas iz PSBiH, osnovne teme skupa na kojem Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine predstavljaju predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma, Ognjen Tadić i Denis Bećirović, te član Delegacije PSBiH pri IPU i poslanik u Predstavničkom domu Drago Kalabić su "Promocija i praksa dobrog upravljanja kao sredstva unapređenja mira i sigurnosti", "Preraspodjela siromaštva, ne samo bogatstva" i "Pristup zdravlju kao temeljnom pravu: uloga parlamenata u rješavanju ključnih izazova u osiguranju zdravlja žena i djece".

Tokom zasjedanja bit će održan i izbor za novog predsjedavajućeg Interparlamentarne unije između dva kandidata, Abgelwahad Radija iz Maroka i Nurhayati Ali Assegaf iz Indonezije.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u obraćanju podsjetio je da je Povelja Ujedinjenih naroda počinje s riječima "Mi narodi ..."

"Zato, danas, na poziv ljudi u Obali Slonovače, Južnog Sudana, sjeverne Afrike i šire mora se učiniti sve da bi se pomoglo tim zemljama u tranziciji. I moramo staviti novi naglasak na preventivnu diplomaciju za očuvanje mira i izgradnje zdravih demokracija drugdje. Mun je dodao i da žene čine polovicu svjetske populacije i predstavljaju čak i više od svojih neostvarenih potencijala. Stoga na mnogo načina, moramo proširiti uloge žena u svakoj sferi. A to znači da moramo učiniti sve da ih u parlamentu bude mnogo više nego danas", istakao je uobraćanju generalni sekretar Ban Ki-moon.