BiH
0

Tadić: Dan sjećanja na srebreničke, ali i druge žrtve

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u srijedu da je 11. srpanj dan sjećanja na srebreničke žrtve, ali i na druge nevine žrtve.

"Danas je dan odavanja počasti srebreničkim žrtvama. To je dan kad se sjećamo i svih drugih nevinih žrtava. Poštujući tuđe žrtve i razumijevajući tuđu nesreću, nalazimo snagu za pomirenje bez kojega nema boljeg života na Balkanu", priopćio je srbijanski predsjednik u povodu 12. obljetnice zločina u Srebrenici, ističući da je Srbija čvrsto opredijeljena da okonča suradnju s Haškim sudom.

"Srbija je posvećena suradnji s Haškim sudom i svi optuženi za ratne zločine moraju biti locirani, uhićeni i prebačeni u Haag. To nije samo naša međunarodna obveza, to dugujemo prije svega sebi, ali i susjedima", kazao je Tadić, dodajući da pitanje ratnih zločina i dalje opterećuje odnose zemalja u regiji, te se kažnjavanjem zločinaca i izgradnjom stabilne i napredne regije integrirane u Europsku uniju, može osigurati bolja budućnost za sve.

U povodu godišnjice srebreničkog masakra oglasila se i Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, s ponovljenim zahtjevom Vladi Srbije da Ratka Mladića i ostale odbjegle haške optuženike izruči Haškom sudu.

"Vladajuće elite okovale su naše društvo svojom antieuropskom i anticivilizacijskom nespremnošću da se odreknu jednom zauvijek politike zločina, da se s tim zločinima suoče i krivce zasluženo kazne", priopćila je ta stranka, navodeći da je "suština režima Slobodana Miloševića bila zločin", te da je "nekad to bio zločin protiv političkih protivnika, a nekad protiv čitavih naroda".

Na konferenciji posvećenoj obilježavanju godišnjice zločina u Srebrenici u srijedu u Nišu, predstavnica Tajništva Haškog suda Aleksandra Milenov ocijenila je da se "u vrhu Srbije ne vidi suosjećanje prema žrtvama u Srebrenici".

"Meni je žao zato što u vrhu Srbije ne vidimo suosjećanje i iskrenu želju da se žrtvama u Srebrenici i njihovim obiteljima pruži nekakva satisfakcija", kazala je ona, dodajući da srbijanski državni vrh o suradnji s Haškim sudom govori jedino u kontekstu ulaska Srbije u Europsku uniju, kao i da se suradnja uvijek formulira kao "ekonomska kategorija".

"Suradnja s Haškim sudom važno je i da bi građani Srbije imali normalne odnose sa svojim susjedima", naglasila je Aleksandra Milenov.

U Nišu je, inače, u noći od utorka na srijedu skupina mladića napala aktiviste nevladine Inicijative mladih za ljudska prava, koji su lijepili plakate na kojima je pisalo "Mladića u Haag", u okviru akcije "Moja inicijativa", u kojoj su u 28 gradova Srbije lijepljeni plakati s porukama "Vidim! Znam! Tražim - Mladića u Haag!" i "Naše godine nisu za gubljenje - Mladića u Haag!".