Parlamentarna skupština Mediterana
0

Tadić: BiH može biti primjer mediteranskim zemljama

SRNA
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv)
Član stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Ognjen Tadić izjavio je danas da uspješan mirovni proces koji je iza BiH može poslužiti kao primjer za rješavanje konfliktnih situacija brojnim drugim zemljama Mediterana, pogotovo nakon arapskog proljeća, kao i na Bliskom istoku.

"Istovremeno, možemo učiti iz iskustava drugih evropskih zemalja EU koje su i članice Parlamentarne skupštine Mediterana kako usvajati standarde, a ne negirati integritet, unutrašnje uređenje ili kulturu i tradiciju naroda koji žive na ovom prostoru", rekao je Tadić na obilježavanju 21. marta, Dana Mediterana.

Prema njegovim riječima, Dan Mediterana prilika je za podsjećanje da je Mediteran hiljadama godina bio centar svijeta i da su Sloveni svojim doseljavanjem u ovaj region postali dio zajednice velikih naroda planete, između ostalog i dio zajednice evropskih naroda.

"Naše bivstvovanje na ovom prostoru istovremeno je naša obaveza da u raznolikosti mediteranskog podneblja damo svoj doprinos saradnji, koegzistenciji, pomaganju, razmjeni. Upravo je pitanje razmjene osnovno pitanje koje je Mediteran i ovaj dio svijeta dovelo u centralnu poziciju, jer svi ovi tokovi koji postoje oko nas su tokovi razmjene, tokovi saobraćaja, tokovi komunikacije", zaključio je Tadić.

Predsjedavajući delegacije Šemsudin Mehmedović podsjetio je da Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 26 zemalja koje u Skupštini imaju jednaka prava i donose odluke od neposrednog značaja za sve zemlje u regiji. 

"Ovo je prilika da istaknemo značaj promovisanja i uloge Parlamentarne skupštine Mediterana kao regionalne organizacije parlamentaraca posvećene izgradnji mirne i prosperitetne regije za sve", istakao je Mehmedović.

Član delegacije Mladen Ivanković-Lijanović dodao je da su svi nacionalni parlamenti pozvani da na Dan Mediterana promovišu ulogu Parlamentarne skupštine Mediterana kao regionalne ustanove posvećene izgradnji mostova između kultura i naroda regiona.