613 žrtava će naći smiraj
0

FOTO / Tabuti s posmrtnim ostacima Bošnjaka stigli u Potočare

FENA/SRNA
(Foto: Fotoservis)
U kompleks Memorijalnog centra Potočari oko 16 sati stigao je konvoj s posmrtnim ostacima srebreničkih Bošnjaka.

Članovi porodica žrtava genocida dočekali su tužnu kolonu, a tabuti s posmrtnim ostacima smještaju se u halu bivše fabrike akumulatora.

Među žrtvama najmlađi je Nesib Muhić koji je, kada je ubijen, imao samo 11 godina. Tabuti s posmrtnim ostacima 613 žrtava genocida sutra u večernjim satima bit će prenijeti kod musale u Memorijalni centar. Ukop i dženaza ubijenih Bošnjaka bit će obavljena 11. jula.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka navode da je riječ o posmrtnim ostacima identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština u BiH ubijenih u julu 1995. godine.

U Memorijalnom centru do sada je ukupno 5.137 posmrtnih ostataka žrtava.

Kamioni sa tijelima nastradalih krenuli su jutros iz kruga gradskih grobalja u Visokom. Na putu prema Sarajevu kolona sa posmrtnim ostacima Bošnjaka zastala je u Vogošći, a potom i u Sarajevu, na glavnoj gradskoj saobraćajnici ispred zgrade Predsjedništva BiH i pijace Markale.

Ispraćaju konvoja u Sarajevu, između ostalih, prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Na komemoraciji u Potočarima 11. jula predviđeno je da govore visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Patrick Moon, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i zamjenik načelnika srebreničke općine Ćamil Duraković.

Komemoracija će početi u 11.00 sati, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika i ukop identifikovanih nastradalih Bošnjaka.

"Dočekala sam brata u ovom konvoju. Ukopala sam trojicu sestrića, a iz familije 27 mi je ubijeno", izjavila je Naza Begić iz sela Sikirić kod Bratunca.

Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam, prije iznošenja tabuta u halu bivše fabrike akumulatora, zajedno sa članovima porodica proučio je fatihu za sve bošnjačke žrtve.

"Mi, ipak, na kraju moramo biti zahvalni Allahu koji je omogućio da našu braću i sestre nađemo nakon toliko godina, da nađemo koliko-toliko njihovih posmrtnih ostataka. Kada 16 godina živite s majkama i kada znate kolika je njihova želja da pronađu svoje najmilije, ovaj dan moramo shvatiti kao Allahovu milost" izjavio je efendija Peštalić.

Majke su danas u Potočarima još jednom ukazale da je najodgovorniji za genocid Ratko Mladić, za kojeg očekuju da dobije zasluženu, doživotnu kaznu zatvora.