BiH
0

Szucs preuzeo dužnost načelnika Štaba EUFOR-a u BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Svečana primopredaja dužnosti načelnika Štaba EUFOR-a između brigadnog generala Jozsefa Szpisjaka i brigadnog generala Andrasa Szucsa, obojice u službi u Oružanim snagama Mađarske, upriličena je danas u bazi Butmir u Sarajevu.

Brigadnog generala Szpisjaka zamjenit će brigadni general Szucs čija je posljednja funkcija bila ravnateljstvo Obavještajnog odjela u Mađarskom glavnom štabu.

Brigadni general Szpisjak rekao je u svom obraćanju prisutnima da mu je žao što odlazi iz BiH i da je prije godinu dana, kada je stigao, zatekao osmišljenu misiju GZ EUFOR-a, sa visoko motiviranim i dobro obučenim časnicima, dočasnicima, civilima, na čelu sa izvanrednim zapovjednikom, general-bojnikom Dieterom Heideckerom.

“Davanje podrške BiH i njenim Oružanim snagama je bila zajednička zadaća EUFOR-a i NATO-a i zahvaljujem se brigadnom general Hartu iz NATO-a i njegovoim osoblju na prijateljstvu”, kazao je Szpisjak govoreći o NATO štabu u Sarajevu.

On se također zahvalio i načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) general-majoru Anti Jeleču, njegovom osoblju iz OSBiH kao i organima za provođenje zakona u BiH te dodao da se ponekad osjećao kao jedan od 13 generala iz BiH.

“OHR, UNDP, EUSR, OESS, ICITAP i kor vojnih izaslanika doprinose uspjehu EUFOR-a”, poručio je Szpisjak.

Brigadni general Szucs je kazao da mu njegovi prvi utisci govore da "u ovom štabu rade iskusni ljudi." Kako kaže, pred njim je izazov.

“Osnovni zadatak EUFOR-a još uvijek je isti, a to je da osigura sigurno okruženje", poručio je brigadni general Szucs.

On je tokom svog govora kazao da, s obzirom da se Mađarska nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ima namjeru da navija za reprezentaciju BiH.

Zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Dieter Heidecker se zahvalio brigadnom general Szpisjaku na godini službe u EUFOR-u.

“Želio bih se zahvaliti Vama i Vašoj obitelji na ovoj žrtvi koju ste podnijeli. Morali ste savladati i neke teškoće, kao što su neizbježne jezičke i kulturološke razlike i operativne metode, koje mogu biti uzrok nepotrebnih nesuglasica. Vi ste svojim osobnim primjerom pokazali odlično vodstvo, a znali ste biti i direktivni i beskrompomisni kada je trebalo obaviti neku zadaću”, pojasnio je general-bojnik Heidecker.

Brigadni general Szpisjak je diplomirao na Vojnoj akademiji “Frunze” u Moskvi i Mađarskoj vojnoj akademiji, a završio je i Ratnu školu u Washingtonu. Također, služio je i u Bagdadu u Iraku.