Protiv akcija Washingtona
143

Szijjarto: Američke sankcije političarima su neprihvatljive, vlast u RS-u je pouzdan partner

V. K.
Ministar vanjskih poslov Mađarske Peter Szijjarto komentirao je odnose Budimpešte s vlastima u RS-u te je govorio i o američkim sankcijama zvaničnicima u ovom entitetu.

U intervjuu za RTRS, Szijjarto je rekao da ne treba da iznenađuje da je predsjednik RS-a Milorad Dodik pod napadima te je poručio kako su sankcije neprihvatljive.

"Pravo rasuđivanja političara je pravo biračkog tijela, odnosno naroda koji ga je izabrao. Ako se građanima sviđa kako njihova vlada postupa to znači da vlada ima podršku i narod će je opet birati. Ako se narodu ne sviđa to što vlada radi, onda će narod na narodnim izborima da je smijeni i to se zove demokratija", rekao je mađarski šef diplomatije.

Prema njegovom mišljenju, kada se izabrani političar jedne zemlje nađe pod prijetnjama, to znači i ozbiljnu povredu demokratije.

"To predstavlja ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju zemlje i sa našeg stanovišta je neprihvatljivo", mišljenj je Szijjarto.

Govoreći o odnosima s RS-om, Szijjarto je naglasio kako je vlast u ovom entitetu pouzdan partner.

"Pravičnost i predvidljivost su veoma bitni s aspekta ekonomske saradnje. Mi vas vidimo kao pouzdanog partnera, kojeg ima smisla poštovati i sa kojim u saradnji nemate iznenađenja", zaključio je Szijjarto.

Szijjarto kao i drugi članovi mađarske delegacije koju predvodi Viktor Orban stigli su u posjetu Bosni i Hercegovini te su se do sada sastali s brojnim zvaničnicima u Sarajevu i Banjoj Luci.