Sastanak sa Radojičićem
1

Svoboda: BiH rizikuje da ostane iza ostalih zemalja u regionu

FENA
Ukoliko Bosna i Hercegovina u narednih nešto više od mjesec dana ne uspije riješiti pitanje ''Sejdić – Finci'', rizikuje da ostane iza ostalih zemalja u regionu i značajno izgubi tempo u evropskim integracijama, ponovio je stav Evropsje unije Hanes Svoboda, šef poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu tokom razgovora u Briselu s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Dok su druge zemlje Balkana već došle do datuma pregovora ili imaju status kandidata za članstvo u EU, BiH još nije u stanju podnijeti kredibilnu aplikaciju i ukoliko u najskorije vrijeme ne riješi problem presude ''Sejdić – Finci'' može se desiti da u naredne dvije godine značajno zaostane za drugim zemljama regiona, kazao je Svoboda.

Također, interesovao se i za potencijalni razvoj aktuelne političke krize u FBiH i mogućnosti postizanja dogovora, kao i za ispunjavanje drugih uslova koji se tiču evropskih integracija i ulogu međunarodne zajednice u BiH, saopćeno je iz kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

U razgovoru Radojičića s poslanicima Anom Ibrišagić i Katarinom Nevedalovom, najviše govora je bilo o implementaciji presude ''Sejdić – Finci'' i o predstojećoj Rezoluciji o BiH, koju bi Evropski parlament trebao razmatrati do polovine aprila. Radojičić je iznio stavove iz Republike Srpske, koji se odnose na aktuelna ekonomska i politička kretanja, a o kojima postoji ocjena u nacrtu Rezolucije.

Predsjednik Radojičić posjetio je i Parlament njemačke govorne zajednice u Belgiji i razgovarao s predsjednikom Parlamenta Aleksanderom Mizenom, koji ga je upoznao o modelu organizacije autonomije njemačke govorne zajednice, koja se nalazi u sastavu regiona Valonije, ali ima autonomiju i nadležnosti u nekoliko oblasti, te ima svoj Parlament i Vladu s nekoliko ministarstava.

Radojičić se interesovao za mehanizme komunikacije i koordinacije između regiona i jezičkih zajednica u Belgiji, s posebnim pitanjem koje se odnosi na sam status Parlamenta i njemačke zajednice koja pokriva devet općina i oko 75.000 stanovnika.